В някои проблемни квартали на западния френски град Нант избухнаха безредици, след като 22-годишен мъж бе застрелян от полицай при проверка на документи, предадоха Франс прес и ТАСС.

Според началника на полицията на департамента Жан-Кристоф Бертран снощи при проверка на кола, която е извършвала нарушения, шофьорът блъснал полицай, който бил леко ранен в коленете. Тогава друг полицай произвел изстрел и улучил младия мъж, който по-късно починал от раната. Според други полицейски източници мъжът бил ранен в сънната артерия.

Според регионалния вестник "Уест Франс", цитиран от ТАСС, при проверката младият мъж отказал да представи документи и се опитал да избяга. Тогава един полицай стрелял по колата и ранил мъжа, който два часа по-късно починал.

Прокуратурата на Нант заяви, че е започнато разследване при какви обстоятелства полицаят е използвал оръжието си.

Смъртта на младия мъж предизвика безредици в три квартала на Нант, при които срещу силите на реда бяха използвани коктейли "Молотов" и бяха издигнати барикади. Запалени са коли и контейнери за боклук, а търговски център е частично разрушен при опожаряване. В отговор полицията използва сълзотворен газ.

Сега положението в трите засегнати от безредиците квартали се е нормализирало. Според полицейски източник не е имало арести. За въдворяване на реда са били мобилизирани близо 200 полицаи.