Най-големите вестници в Австралия ще се обединят в нетипичен за местната медийна индустрия протест срещу неотдавна прието законодателство, ограничаващо свободата на медиите, предаде Ройтерс и БТА.

Водещите издания ще се появят с челни страници, които ще изглеждат силно редактирани. Тоест на тях ще има новини, в които повечето от думите ще бъдат почернени.

Протестът цели да се упражни обществен натиск върху правителството, за да освободи журналистите от обхвата на приложение за законите, ограничаващи достъпа до чувствителни информации, да въведе добре функционираща система за свободен информационен достъп и да завиши стандартите за завеждане на искове за клевета.

В протеста ще участват издания на местното звено на медийната корпорация на Рупърт Мърдок - Нюс Корп, на Найн Ентертеймънт, както и сайтът на финансираната от правителството корпорация Ей Би Си.

"Протестът ще е за защита на основното право на всеки австралиец да бъде подобаващо информиран за важните решения на правителството, взимани от тяхно име", каза изпълнителният директор на Найн Ентъртеймънт Хю Маркс.

Изпълнителният директор на Нюз Корп Острелейжа Майкъл Милър пък заяви, че хората "трябва винаги да се съмняват в правителства, които искат да ограничат тяхното право да знаят какво се случва".

Правителството добави разпоредба в защита на разобличителите, когато затегна законите за контрашпионажа през 2018 г., но въпреки това медийните организации казват, че свободата на словото остава ограничена.

Световното внимание беше насочено срещу медийната свобода в Австралия тази година, когато съдебна заповед попречи на медиите да съобщават, че бившият ватикански ковчежник кардинал Джордж Пел е бил признат за виновен по обвинения в сексуално посегателство.

Тогава някои медии съобщиха, че неидентифицирана личност е била призната за виновна, но някои чужди медийни компании посочиха името на Пел, защото са извън обхвата на австралийската юрисдикция. Прокурори сега искат налагане на глоби и затворнически присъди за около 30 австралийски журналисти и издатели заради начина, по който са отразили процеса. Пел пък обжалва присъдата си.

През юни полицията нахлу в офиса на Ей Би Си в Сидни и в дома на редактор от Нюз Корп по подозрения, че са се сдобили с национални тайни.

По време на полицейските операции полицията проучи около 9000 файла в Ей Би Си и дори ровичка из чекмедже с бельо на редакторка от Нюз Корп. Всичко това предизвика осъдителни коментари от страна на международната общност. Би Би Си нарече полицейските обиски дълбоко обезпокояващи. Ей Би Си пък каза тогава, че обискът в нейния офис е бил във връзка с публикации от 2017 г. относно обвинения за неуместно поведение на военни в Афганистан.

Нюз Корп пък каза, че обискът у неговата служителка е бил свързан със статия за правителствени планове за шпионаж на австралийски имейли, текстови съобщения и банкови сметки.