Лидерите на Великобритания, Франция и Германия са единодушни, че споразумението за иранската ядрена програма е най-добрият начин да бъде спрян Техеран да се сдобие с ядрено оръжия. Това съобщи днес Даунинг стрийт, цитиран от Ройтерс и БТА.

Британският премиер Тереза Мей е разговаряла по телефона с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел. Тримата са постигнали единодушие, че може да се наложи разширяване на сделката, за да бъдат включени в обхвата й и други области като:

  • балистичните ракети,
  • какво ще се случи след изтичането й, както и
  • дестабилизиращата дейност на Иран в региона.

Снимка: БТА

Лидерите се ангажираха да продължат да работят в тясно сътрудничество и със САЩ в търсене на решение как да се справят с многобройните предизвикателства, поставяни от Иран, включително проблеми, които могат да бъдат обхванати от ново споразумение, допълва Даунинг стрийт.

Президентът Доналд Тръмп още не е взел решение за съдбата на ядреното споразумение с Иран, заяви неговият съветник по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Франс прес и БТА.

"Още няма решение по този въпрос", каза Болтън в интервю за телевизия Фокс нюз.

Тръмп трябва да обяви на 12 май дали ще "скъса" споразумението, подписано през юли 2015 г. след продължителни и трудни преговори. Президентът проучва предложението на френския му колега Еманюел Макрон за започване на преговори за ново споразумение с по-голям обхват, добави Болтън.

Програмата, с която Либия се отказа от ядрените си амбиции, трябва да послужи за модел за отказ на Северна Корея от ядреното оръжие, продължи съветникът по националната сигурност. Според нас е приложим либийският модел от 2003-2004 г. за обещания от севернокорейския лидер Ким Чен-ун отказ от ядреното оръжие, каза Болтън.

През декември 2003 г. тогавашният либийски лидер Муамар Кадафи се отказа от програмата за разработване на ядрено оръжие, напомня АФП.