Русия обеща да не се меси в предстоящите президентски избори в САЩ. Това заяви американският съветник по националната сигурност Робърт О'Брайън, цитиран от ДПА.

О'Брайън заяви, че е получил уверения за това от руска страна на среща вчера със секретаря на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев в Женева, допълва БТА.

"Дадох много ясно да се разбере, че САЩ няма да толерират никаква чужда намеса в нашите избори, а Русия се ангажира да не предприема подобни действия", каза О'Брайън.

Той допълни, без да навлиза в подробности, че двете страни са се разбрали и по редица други въпроси, включително контрола на въоръжението, арменско-азербайджанския конфликт, Сирия и Афганистан.

Това изявление е в пряко противоречие с оценките на американското разузнаване, че Русия се стреми да повлияе на изборите на 3 ноември, отбелязва ДПА.

През август Бил Еванина, директорът на Националния център за контраразузнаване и сигурност, заяви, че Русия е предприела редица мерки "да очерни преди всичко бившия вицепрезидент (Джо) Байдън", кандидат на демократите за президент на тазгодишните избори.

През септември софтуерният гигант Майкрософт каза, че руски хакери атакуват консултанти на републиканците и демократите и американски мозъчни тръстове.

Разузнавателните служби на Щатите заключиха, че Русия се е намесила на изборите през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп.

Действащият президент често омаловажава или отрича потенциала за руска намеса в демократичния процес в САЩ.