Белият дом е поискал по-рано тази седмица да бъдат изпратени 10 хиляди войници на действителна служба за потушаване на протестите във Вашингтон и други американски градове, съобщи телевизия Си Би Ес, цитирана от ДПА и БТА.

Но министърът на отбраната и шеф на Пентагона Марк Еспър и председателят на Съвета на началник-щабовете Марк Майли са отказали, е заявил вчера за телевизията високопоставен източник от въоръжените сили.

Еспър все пак изглежда е прехвърлил 1600 войници на активна служба в района на федералната столица, за да реагират при нужда. Но около петте хиляди бойци на Националната гвардия, които вече били там, не се поискали помощ и в четвъртък вечерта войниците започнали да се изтеглят.

Белият дом не е коментирал това твърдение.

Преди дни Марк Еспър даде знак, че се дистанцира от някои изявления на президента Доналд Тръмп за справяне с протестите, като каза, че настоящата ситуация не дава основание за дислоциране в градовете на войници на активна военна служба.

По думите на шефа на Пентагона такива военнослужещи може да бъдат използвани само като "крайна мярка". Еспър каза, че е против позоваването на Закона за бунтовете, който дава правото на изпълнителната власт да използва въоръжените сили на територията на САЩ. Министърът изрази мнение, че расизмът в САЩ е "реален" и е важно да се говори по този въпрос.

В реч пред Белия дом в понеделник, малко преди федералната полиция да разгони със сълзотворен газ демонстранти от близкия парк, за да може президентът да отиде до една черква, да да се снима пред нея, Тръмп се закани, че е готов да използва повече сила.

"Ако някой град или щат откаже да предприеме необходимите действия за защита на живота и имуществото на своите жители, тогава аз ще изпратя въоръжените сили на САЩ и бързо ще реша проблема вместо тях", каза той.

14 ранени полицаи в Лондон - "това е неприемливо" 

Четиринайсет полицаи са били ранени по време на антирасистките протести в центъра на Лондон вчера, съобщи днес началникът на полицията в британската столица Кресида Дик, цитирана от Ройтерс.

В изявление тя каза, че е "дълбоко разстроена и потисната" от това, че малцина участници в иначе мирния протест са проявили вечерта насилие срещу конни полицаи, което е довело до нараняването на 14 служители на реда.

"Броят на атаките е стряскащ и абсолютно неприемлив" подчерта Дик.

Демонстрацията беше по повод смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, причинена от бял полицай по време на арест в американския град Минеаполис.

Лондонската полиция съобщи, че по-рано тази седмица при протести в британската столица са били ранени други 13 полицаи и са били извършени множество арести. Една полицайка е паднала вчера от коня си и е била настанена в болница без опасност за живота.

За днес в Лондон са насрочени нови протести. Кресида Дик прикани хората да намерят друг начин да изразят мнението си вместо да излизат на улиците и да рискуват заразяване с новия коронавирус.

Антирасистките протести в Лондон и други големи британски градове, в които се включиха хиляди хора, несъмнено увеличават риска броят на заразените с коронавируса отново да започне да нараства, заяви днес министърът на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

В интервю за телевизия Скай нюз Ханкок подчерта, че подкрепя твърдо позицията на демонстрантите.

"Самият вирус обаче не прави разлика между хората и събирането (на хора) на големи групи временно нарушава правилата точно защото повишава рискът от разпространяване на този вирус", предупреди в същото време той.