Белград ще продължи преговорите с Прищина за нормализация на отношенията само след отмяната на въведените 100-процентни мита за сръбския внос. Това заяви днес външният министър на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от ТАСС.

Сега е съвършено ясно, че няма да има продължаване на диалога, докато не бъдат изпълнени определени условия. Диалогът в момента е невъзможен, митата със сигурност не може да са в размер на 100 процента. ЕС действа вяло или се прави, че не може да окаже влияние върху Прищина, но както наскоро заяви сръбският президент Александър Вучич - ще се стремим да постигнем отмяна на митата. Едва тогава диалогът ще бъде продължен, каза Дачич.

В отговор на въпрос дали не е дошло време за промяна на формата на диалога и преместването му от ЕС в ООН Дачич каза, че засега няма видими признаци за това, че може да бъде извършена промяна на формата на диалога.

Преговорите ще продължат с посредничеството на ЕС, когато бъдат създадени условия за това, посочи външният министър на Сърбия.

Същевременно Дачич напомни, че руският външен министър Сергей Лавров е казвал, че Русия е готова да участва в диалога, ако бъде променен форматът му.

По-рано днес сръбският министър за иновациите и технологиите Ненад Попович заяви, че диалогът между Белград и Прищина трябва да се води в ООН с посредничеството на Русия, Китай и САЩ.