Снощи в 22.30 ч. Елио ди Рупо бе окончателно одобрен от краля за министър-председател на страната, на аудиенция в двореца Белведере. Елио ди Рупо е потомък на италиански емигранти, започнал живота си в крайна бедност.

Първи днес се закле той, който както и останалите 12 министри и шестимата държавни секретари, изрече клетвата в преданост на краля, в спазване на законите и в служба на гражданите на Белгия, на френски и на холандски език, докато поглеждаше в малки лисчета, предаде БТА.

Той и всички членовете на кабинета франкофони, които се заклеха един по един, поглеждаха в малки листчета текста на холандски.
След тази церемония новото правителство се събра на първото си работно съвещание, а по-късно днес предстои официалното предаване на властта между Ди Рупо и досегашния премиер Ив Льотерм.

Утре започват дебатите в Камарата на представителите на Федералния парламент, където ще бъде изложена програмата на новия кабинет.
Дебатите ще бъдат прекъснати в късния следобед, за да може Ди Рупо да се присъедини към вечерята, давана от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за държавните и правителствените ръководители от ЕС в навечерието на последния редовен Съвет за годината в четвъртък.

Дебатите в Камарата на Федералния парламент ще продължат в събота, когато се очаква новото правителство на Белгия да получи вот на доверие от депутатите.

Попитани защо се забави днешната церемония, някои от новите министри се пошегуваха, че са пристигнали в двореца в Лаакен край Брюксел с велосипед. Макар да дойдоха с различни автомобили по цвят и размер, всички членове на новия Министерски съвет си тръгнаха от двореца с униформените автомобили от държавния протокол и със съответната, вече полагаща им се охрана.