Драмата се разиграла по обяд на главния площад "Сен Ламбер", където е Съдебната палата, близо до много посещаван коледен базар.

На място е убито 15-годишно момче, а 17-годишно момче и 75-годишна жена починали по-късно в болницата.
86 души са ранени, петима от тях се борят за живота си, сред които и бебе, което, ако оцелее, ще навърши две години след месец.

Според властите стрелецът е 33-годишният Нордин Амрани. Той е бил призован тази сутрин в Съдебната палата в града.
Бил е на свобода под гаранция, след като през 2008 г. е бил осъден за участие в престъпна група, притежание на над 9000 оръжия, сред които и снайпери, както и за връзка с лаборатория за отглеждане на марихуана.

Вместо да се яви на разпита, около 12.30 ч. местно време той е напуснал дома си в близост до площад "Сен Ламбер", след което е извадил от сака си автомат, пистолет и гранати. Той е изстрелял един пълнител с автомата и хвърлил три от гранатите по училищните автобуси, след което се е застрелял в главата, според очевидци. Следствието се съмнява, че може да е загинал при взривяването на четвъртата граната.

Часът на нападението е съвпаднал с момента, в който много ученици са излизали от занятия.

Поради днешната буря в Белгия коледният базар в близост до мястото на инцидента е бил затворен, което се предполага, че е спестило повече жертви и пострадали.

На мястото на трагедията следобед пристигнаха кралят и кралицата на Белгия, новоизбраният премиер Елио ди Рупо, както и новият министър на вътрешните работи Жоел Милке.
Според Милке, службите за сигурност са действали професионално с незабавното отцепване и претърсване на района, благодарение на което са отпаднали съмненията, че нападателят е имал трима съучастници.

Амрани е имал проблеми с властите от дете, като първата си присъда е изтърпял още като непълнолетен. Той не е бил регистриран като психично болен, а престъпленията му - около 20, винаги са били свързани с наркотици и оръжие. Властите подчертават, че постъпката му не може да бъде приемана като терористичен акт или атентат, а следва да бъде окачествена като действие на отделен човек.
Предстои аутопсия да установи дали нападателят е бил под въздействието на наркотици по време на нападението. В жилището или сака му не е открито предсмъртно писмо.

В часовете след нападението мрежите на мобилните оператори в района на Лиеж са били буквално задръстени от повишения трафик, като този ефект се усети и в Брюксел със затрудненията в телефонните връзки и скоростта на мобилния интернет. Над 35 000 потребители са изпращали към медиите текстове, снимки и видео от мястото на инцидента, с което са помогнали събитията да бъдат отразени на живо онлайн.

Тази вечер новините на основните телевизии отделиха над 40 минути на тази централна тема, а водещите и събеседниците бяха облечени в черно.