Новобранци и запасняци в Беларус започнаха да бъдат изпращани във военните части, съобщи пресслужбата на министерството на отбраната, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

"Днес въоръжените сили започнаха да изпращат граждани на Република Беларус, призовани на срочна военна служба и служба в запаса, във формирования и военни части на въоръжените сили на Република Беларус. През първия ден в армията бяха призовани около 1000 новобранци, които ще бъдат включени в редиците на силите за специални операции, 72-ри ОУЦ (Обединен учебен център) и Минското военно комендантство", беше посочено в съобщението.

През октомври и ноември се планира около 10 000 души да постъпят на служба във въоръжените сили на Беларус и други военни формирования, а около 200 души - на служба в резерва. По време на наборната кампания тази есен се планира на задължителна военна служба да бъдат призовани близо 60 000 души, уточняват от военното министерство.

Руските военновъздушни сили са извършили днес и планирани патрулни полети по границите на Беларус, съобщи още днес беларуското министерство на отбраната.

Русия изпрати в Беларус оперативна група от 9000 войници и стотици единици военна техника, след като беларуският президент Александър Лукашенко каза миналата седмица, че има опасност Украйна да нападне страната му. Тази стъпка представлява значителна ескалация на ролята на Беларус във войната до момента. По същото време министерството на отбраната съобщи, че при необходимост във въоръжените сили могат да бъдат приети 500 000 подготвени наборници. Според ведомството 60 процента от беларуската армия се състои от военнослужещи на договор.

"В момента руският авиационен елемент от регионалната войскова група осъществява планиран патрул по въздушните граници на Съюзната държава", заяви днес министерството, имайки предвид обединението, в което участват Русия и Беларус.

Отделно беларуската служба за вътрешна сигурност каза, че е арестувала украински шпионин и двама беларуски граждани по обвинения в държавна измяна. Според службата те са се опитали да предадат военна информация на украинското разузнаване.

През последните осем месеца Беларус успя да остане настрана от пряко участие във войната в Украйна, въпреки че послужи като трамплин за пълномащабното нахлуване на Русия в нейния съсед. През февруари руските сили започнаха похода към Киев от беларуска територия. Минск осигури логистична подкрепа, линии за доставки, медицински грижи за руските войници и летища за извършване на въздушни атаки срещу Украйна. Има също така съобщения, че са били извършвани доставки на беларуски танкове и боеприпаси за окупираните Донбас и Крим. Прякото участие във войната обаче може да бъде твърде рисковано за режима в Минск и дори за самия Кремъл.