Бебе е било извадено от утробата на палестинка, убита в Ивицата Газа заедно с нейния съпруг и дъщеря им при израелска атака в град Рафах, където 19 души загинаха през нощта в резултат на засилените удари, предаде Ройтерс.

Сред загиналите, убити при удари по две къщи, са 13 деца от едно семейство, съобщиха палестинските здравни власти.

Новороденото момиченце, тежащо 1,4 кг и родено по спешност с цезарово сечение, е стабилно и постепенно се подобрява, каза Мохамед Салама, лекар, който се грижи за него.

Майка ѝ, Сабрин ал Сакани, е била бременна в 30-ата седмица.

Бебето е поставено в инкубатор в болница в Рафах заедно с друго бебе, с надпис "Бебето на мъченика Сабрин Ал Сакани", изписани на лента върху гърдите му.

Малката дъщеря на Сакани - Малак, която е била убита при удара, е искала да нарече новата си сестричка Рух, което означава дух на арабски, казва чичо й Рами Ал Шейх. "Малкото момиче Малак беше щастлива, че сестра й идва на бял свят", каза той.

Бебето ще остане в болницата три до четири седмици, каза лекарят Салама. "След това ще видим какво ще стане с нея и къде ще отиде това дете - в семейството, при леля или чичо, или баба и дядо. Това е най-голямата трагедия. Дори ако това дете оцелее, то е родено като сирак", казва той.

13-те деца са загинали при удара по втория дом, принадлежащ на семейство Абдел Аал, според палестинските здравни власти. При обстрела са били убити и две жени.

Запитан за жертвите в Рафах, говорител на израелските военни заяви, че в Газа са нанесени удари по различни цели, включително военни комплекси, площадки за изстрелване на ракети и въоръжени лица.

"Видяхте ли един мъж сред всички тези убити?", пита Сакр Абдел Аал, палестинец, чието семейство е сред загиналите, скърбейки над тялото на дете в бял саван. "Всички са жени и деца", каза той. "Цялата ми идентичност е изтрита, заедно с жена ми, децата и всички."

Повече от половината от 2,3 млн. палестинци в Газа са се струпали в Рафах, търсейки убежище от израелската офанзива, която се стовари върху голяма част от ивицата Газа през последните шест месеца. Израел заплашва с наземна офанзива в района, където според израелския премиер Бенямин Нетаняху бойците от войнстващата групировка "Хамас" трябва да бъдат елиминирани, за да се гарантира победата на Израел във войната, посочва Ройтерс.