Най-малко две базирани в Украйна въоръжени групировки, твърдящи, че са съставени от руснаци, борещи се срещу Кремъл, обявиха, че са дали начало на нахлуване през западните граници на Русия, съобщи Ройтерс. Москва обаче отрече противникови части да са навлезли в руски населени места близо до украинската граница. В същото време руското военно министерство съобщи, че руските войски са напреднали по фронта в украинската Донецка област. 

Съобщението на нахлуване в на територията на руската федерация дойде през страниците в социалните мрежи на Легион "Свобода за Русия" и на Батальон "Сибир", които обявиха в "Телеграм", че са предприели атаки от Украйна на руска територия. 

"Ще си върнем страната от режима сантиметър по сантиметър", съобщи Легион "Свобода за Русия". "Народът ще гласува за този, за когото иска, а не за този, за когото трябва. Руснаците ще живеят свободно", заявиха още от групировката. Според Ройтерс коментарът на "Свобода за Русия" се отнася до предстоящите в края на тази седмица избори в Русия. 

Андрий Юсов, представител на Главното управление за разузнаване на министерството на отбраната на Украйна, заяви пред украинския телевизионен "Канал 24", цитиран от БТА, че групировките провеждат операции на руска територия независимо от Украйна. Той допълни, че в операцията участва и трета групировка - "Руски доброволчески корпус".

Агенция Ройтерс първоначално съобщи, че не е успяла да потвърди по независим начин тази информация, както и да се свърже за коментар днес и с руски официални източници. По-късно обаче руската Федерална служба за сигурност (ФСС) отхвърли твърденията, че базирани в Украйна въоръжени групировки са преминали на руска територия. 

Руските сили са ликвидирали 100 души и са разрушили няколко бронирани машини, докато са отблъсквали опити за нахлуване в руските Белгородска и Курска област, предаде ТАСС, позовавайки се на ФСС. Центърът за връзки с обществеността към службата за сигурност обяви: 

"От 10 март ФСС на Русия, съвместно със спомагателни подразделения на въоръжените сили на Русия, пресече няколко опита за нарушаване на държавната граница [...] Унищожени са 100 души жива сила на противника, шест танка, самоходна артилерийска установка "Цезар", 20 единици бронирани машини, опорен пункт."

Центърът опроверга публикуваните в социалните мрежи данни, че противникови части са навлезли в някои руски населени места, намиращи се близо до границата с Украйна. По опиталите да проникнат на територията на страната украински части са били нанесени авиационни, ракетни и артилерийски удари, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Легионът "Свобода за Русия" и "Руския доброволчески корпус" и преди са поемали отговорността за подобни нападения от украинска на руска територия. В миналото руските източници са определяли групите за марионетки на Въоръжените сили на Украйна и на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, което според Москва се опитва да предизвика хаос в Русия.

Междувременно Министерството на отбраната в Москва, цитирано от ДПА и БТА, съобщи, че руските войски са превзели село Невелске, разположено северозападно от град Донецк в Източна Украйна. Ведомството твърди, че руските сили са напреднали и на други места по фронта в Донецка област.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските атаки по протежение на фронта, включително в Невелске, са били отблъснати.

Превземането на Невелске ще позволи на руските войски да увеличат натиска върху гарнизона на украинската армия в Красногоровка, северозападно от Донецк, съобщи за ТАСС Игор Кимаковски, съветник на ръководителя на т. нар. Донецка народна република.

"Освобождаването на Невелске ни дава тактически и оперативно-тактически възможности за оказване на натиск върху гарнизона на въоръжените формирования на Украйна в Красногоровка, който през последните 24 часа нашите артилеристи и ВВС покриха с всички налични сили и средства", заяви Кимаковски.

Според него при боевете са загинали няколкостотин украински войници и са били унищожени десетки единици военна техника.