Голямата новина тази седмица, каза президентът Джо Байдън през уикенда във Вашингтон, беше, че двама кандидати спечелиха номинацията на своята партия за президент. Но единият е твърде стар, твърде психически негоден за работата, каза държавният глава. "Другият съм аз", пошегува се Байдън, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. 

На годишната тържествена вечеря на престижен журналистически клуб президентът продължи да напада републиканеца Доналд Тръмп. Байдън отклони продължаващите критики, че паметта му е мъглява и изглежда объркан, като същевременно припомни моменти, когато 77-годишният Тръмп също е правил гафове.

"Не му казвайте, той си мисли, че се кандидатира срещу Барак Обама, той това каза", заяви 81-годишният Байдън, като се пошегува, че стои буден далеч след времето си за лягане.

За първи път той присъства на давана от тази организация вечеря, откакто е президент. Тази година вечерята съвпадна с нажежаването на предизборната кампания за изборите тази есен и наближаването на реванша между Байдън и Тръмп.

Американският държавен глава обаче бързо стана мрачен, подчертавайки онова, което вижда като реална заплаха за демокрацията, ако Тръмп - който продължава невярно да твърди, че изборите през 2020 г. са били откраднати - се върне в Белия дом. В речта му имаше отглас от предизборните му коментари, отбелязва АП.

"Преживяваме безпрецедентен момент за демокрацията. Безпрецедентен момент за историята. Демокрацията и свободата са буквално атакувани. Путин е предприел поход в Европа. Моят предшественик му се кланя и му казва "прави каквото си искаш, дявол да го вземе".

Това заяви в речта си Байдън, а след това представи украинския посланик Оксана Маркарова и естонската министър-председателка Кая Калас.

"Ние няма да се преклоним. Те няма да се преклонят, и аз няма да се преклоня", каза още президентът.

Тази ежегодна вечеря има репутацията на събитие, преминаващо под знака на двупартийно веселие, и на нея присъстваха множество политици. Сред тях бяха вицепрезидентката Камала Харис със съпруга си Дъг Емхоф, най-малко осем членове на кабинета, най-малко петима членове на Конгреса, петима губернатори и поне петима посланици. Ирландският премиер Лио Варадкар, който е в града за Деня на Свети Патрик, също беше там.

На вечерята говориха още Харис, губернаторката на Мичиган Гречен Уитмър, демократка, и губернаторът на Юта Спенсър Кокс, републиканец.

Байдън закри вечерята, като подчерта колко е важна свободната преса. Въпреки че може да не съм съгласен с всичко, което медиите публикуват, каза Байдън, разбирам необходимостта от журналистиката и продължавам да работя, за да върна у дома журналистите Евън Гершкович и Остин Тайс - единият задържан в Русия, а другият изчезнал по време на репортерско пътуване в Сирия.

"Добрата журналистика е огледало на обществото. Нуждаем се от нея", каза Байдън. 

Държавният глава и вицепрезидентката бяха седнали на централната маса заедно с други служители на администрацията и чуждестранните лидери, плюс президента на журналистическия клуб Дан Балз от в. "Вашингтон пост" и шефовете му - отговорният редактор на вестника Сали Бъзби и собственикът Джеф Безос.