От най-голямата сцена в американската политика президентът Доналд Тръмп даде да се разбере, че по определящия въпрос за неговото президентство - имиграцията - не може или не иска да промени твърдия си подход по пътя към 2020 г.

Президентът републиканец обаче очерта нова рамка около своята демократическа опозиция, като предупреди във второто си обръщение "За състоянието на съюза", че възходът на социализма отляво заплашва основните ценности на страната.

Речта във вторник не беше началният залп за изборите през 2020 г. Тези дебати започнаха почти веднага след победата му през 2016 г. Но обръщението на Тръмп в най-гледаното време предложи най-ясната пътна карта досега за неговото послание за преизбиране и за това как планира да подходи към културните и демографски промени, засенчили политическото бойно поле.

Президентът, който кара своя първи мандат, залага още четири години, че неговият настойчив довод срещу социализма и незаконната имиграция в крайна сметка ще запази коалицията му от бели мъже от работническата класа в промишления Среден запад. Тази група навярно повече от всяка друга съдейства за неговата висяща на косъм победа през 2016 г.

Съвсем не е ясно обаче дали този подход ще бъде достатъчен, за да поправи обтегнатите му отношения с жените, които масово изоставиха Републиканската партия през есента, когато възмущението в предградията позволи на демократите да спечелят мнозинство в Камарата на представителите.

Вторник беше ключов момент в началото на дебатите за 2020 г., който подчертава усилията на двете водещи политически партии да се обединят около сполучливо послание в момент, когато започва следващият кандидат-президентски сезон.

Тръмп в частност трябва да подобри политическите си позиции, ако се надява да спечели преизбиране. Той влиза в изборния сезон като един от най-слабите президенти в първи мандат в историята.

Неговият рейтинг на одобрение при правителствената парализа миналия месец падна до 34 процента - най-ниското ниво от повече от година, показа проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси, създаден от Асошиейтед прес и Националния център за проучване на общественото мнение, цитирани от БТА.

В рязък контраст с президентския призив демократите засега се опитват да възприемат послание за единство и многообразие с малко преки призиви към белите избиратели от работническата класа, които ги изоставиха през 2016 г.

Стейси Ейбрамс, която загуби своята битка за губернатор на Джорджия през 2018 г., беше първата чернокожа жена, представила официалното опровержение на Демократическата партия към президентската реч. Обградена от публика, в която имаше много малко бели мъже, тя посочи списък от приоритети на демократите в здравеопазването, образованието и избирателните права.

Ейбрамс "каза истината на властта тази вечер. Нашата демокрация работи само когато са чути всички американци", каза сенаторката от Ню Йорк Кирстен Джилибранд, една от мнозината демократи, включили се вече в кандидат-президентската надпревара за 2020 г.

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, който е възможен кандидат-президент на демократите през 2020 г., представи свое опровержение. По-късно той беше разкритикуван от своята партия за това, че е проявил пренебрежение към речта на Ейбрамс.

Положението на Сандърс като демократ, който се определя като социалист, може също така да е подсилило довода на Тръмп.

"Тук в Съединените щати сме разтревожени от нови призиви за приемане на социализма в нашата страна", заяви Тръмп пред нацията. "Тази вечер ние подновяваме решимостта си Америка никога да не бъде социалистическа страна."

Повече от всичко друго обаче имиграцията заемаше централно място в посланието му "За състоянието на съюза".

Тръмп привлече вниманието към гостите в залата на Камарата на представителите, чиито семейства са били убити от имигранти, пребиваващи незаконно, и пренебрегна младите имигранти сред публиката, известни като "Мечтатели", които се борят за законен статут. Той настоя, че съдбата на работническата класа в Америка е недвусмислено свързана със заплахата, реална или въображаема, която представляват керваните от латиноамерикански имигранти, приближаващи южната граница.

"Нито един въпрос не илюстрира разделението между работническата и политическата класа в Америка по-добре от незаконната имиграция", заяви Тръмп.

"Богатите политици и дарители настояват за отворени граници, а живеят зад стени, порти и охрана", каза той. "Междувременно американците от работническата класа са оставени да плащат цената за масовата незаконна миграция - по-малко работни места, по-ниски заплати, пренатоварени училища и болници, по-висока престъпност и изтощена система за социална сигурност.

Тръмп е подложен на засилен натиск от своята политическа база да заеме твърда позиция към имиграцията. Много консерватори бяха възмутени миналия месец, когато Тръмп прекрати правителствената парализа, без да осигури финансиране за голяма гранична стена.

Но дори без този натиск основното послание на президента от самото начало на политическия му възход е съсредоточено върху съпротивата срещу незаконната имиграция. Това няма да се промени.

Републикански дейци бързо се присъединиха към направеното от Тръмп споменаване на социализма, нетърпеливи да се обединят около послание, което е по-малко вероятно да отблъсне по-образованите жени в предградията, обърнали гръб на Републиканската партия през есента.

Главната съветничка на Тръмп Келиан Конуей каза, че президентът умишлено изтъква социализма, което може да бъде погрешно разбрано от някои избиратели на демократите.

"Той (социализмът) се прокрадва в цялата партия", заяви Конуей в "Шоуто на Брайън Килмийд" по радио "Фокс нюз" вчера. "Това ще бъде тема през 2020 г. Затова този президент трябва да го съкруши в началото на 2019 г." Тя изказа идеята, че речта показва в по-широк план готовността му да води "цялата наша нация". "Той толкова обича тази страна, че аз не искам това да бъде загубено", каза Конуей.