Алехандро Майоркас, който в понеделник бе избран от Джо Байдън да оглави министерството на вътрешната сигурност, е кубински имигрант, който вече изрази намерението си да ревизира антиимигрантската политика на Доналд Тръмп. Той ще бъде първият ръководител от латиноамерикански произход на това министерство, което се занимава с въпросите на имиграцията, граничната полиция и справянето с извънредните ситуации, пише Силви Лантом от Франс прес, цитирана от БТА.

Майоркас пристига в Съединените щати като бебе заедно със своята майка, която е румънска еврейка, дошла като бежанка в Куба, и баща си, кубински евреин. Майоркас, който е бивш федерален прокурор и е наричан "Али", вече оповести намерението си да защитава правата на имигрантите, които президентът Доналд Тръмп се опитваше да ограничи през своя мандат.

"Когато съм бил много малък, Съединените щати са се превърнали в убежище за мен и семейството ми", написа в понеделник Майоркас в Туитър. - "Днес бях номиниран за министър на вътрешната сигурност, за да гарантирам защитата на всички американци и на тези хора, които са преследвани и бягат в търсене на по-добър живот за себе си и своите близки", заяви той.

Алехандро Майоркас е роден на 24 ноември 1959 г. в Хавана и добре познава министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Той бе заместник-министър на вътрешната сигурност от 2013 до 2016 г. Преди това, в продължение на четири години, Майоркас оглавяваше имиграционните служби и тогава даде ход на програмата за защита на имигрантите, пристигнали в САЩ като деца, която Доналд Тръмп реши да прекрати през 2017 г.

Стартираната през 2012 г. програма имаше за цел да реши проблемите с правния статут на 700 хиляди млади хора без документи, пристигнали в САЩ като деца. Повечето от тях произхождат от Латинска Америка и са известни с името "Dreamers" (на английски "мечтатели").

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обеща да възобнови програмата, след като встъпи в длъжност на 20 януари.

Реформа на министерството на вътрешната сигурност

"Не мога да се сетя за по-квалифициран човек" за този пост, заяви Джей Джонсън, бивш министър на вътрешната сигурност при президента Барак Обама, според когото през последните четири години доверието на хората е намаляло.

Министерството бе създадено през 2002 г. след атентатите на 11 септември през предходната година с цел да бъде гарантирана по-добра координация на сигурността в страната. То разполага с 240 хиляди служители и се състои от 22 федерални служби, които допреди това бяха част от различни министерства. Сред тези служби са бреговата охрана, митниците, Сикрет сървис, граничната охрана, Федералната служба за извънредните ситуации, имиграционните служби и Службата за транспортна сигурност.

Министерството бе силно политизирано от Тръмп, по чието разпореждане бяха задържани, експулсирани и разделяни на американската граница мигрантски семейства.

Според конгресмена Хоакин Кастро мисията на Майоркас е да реформира сериозно министерството.

"След жестокостта и травмите, причинени от правителството на Тръмп, Майоркас разполага. . . с необходимия опит да извърши едни много необходими реформи", заяви Кастро.

Освен уреждането на юридическото положение на "мечтателите", Байдън обеща "в първия ден" на мандата си да отмени емблематичния указ за миграцията на Доналд Тръмп, който забранява достъпа до територията на САЩ на граждани на няколко страни, повечето от които мюсюлмански. Мярката бе бе окачествена от противниците й като ислямофобска.

Байдън ще поиска от Конгреса да гласува закон срещу престъпленията по расистки подбуди и обеща да отмени разпореждания за задържане на кандидати за убежище и "скандалното" разделяне на семейства на незаконни имигранти на американско-мексиканската граница.