Президентът на САЩ Джо Байдън ще наложи вето на законопроекта за отпускане на средства в помощ на Израел, ако той бъде одобрен от Конгреса в сегашния му вид, без да споменава Украйна, предадоха световните новинарски агенции, като се позоваха на службата по бюджетни въпроси на Белия дом.

През октомври Белият дом поиска от Конгреса допълнителни средства за оказване на помощ на Украйна и Израел, както и за противодействие на Китай в азиатско-тихоокеанския район и за подобряване на сигурността по границата с Мексико. Администрацията на Джо Байдън поиска за тези цели средства от порядъка на 106 млрд. долара, предава БТА.

В понеделник републиканците в Камарата на представителите внесоха законопроект, в който липсва подкрепа за Украйна, и се предлага финансирането на помощта за Израел да дойде от съкращаване на средства за службите за вътрешни доходи. Белият дом отхвърля това предложение.

Въпреки съответното искане от страна на администрацията, законопроектът не предвижда отпускане на каквато и да е помощ за Украйна, отбелязва службата по бюджетни въпроси на Белия дом и посочва, че ако Украйна не бъде подкрепена, това ще бъде много лош сигнал към Русия и останалия свят относно решимостта на Вашингтон.

От Белия дом посочват, че републиканците политизират подкрепата на САЩ и "показват различен подход към съюзниците". За Израел е предложена помощ в размер на 14,3 млрд. долара.

"Този законопроект е лош за Израел, за Близкия изток и за нашата национална сигурност", се посочва в изявлението на службата на Белия дом, в което се казва още, че президентът Джо Байдън ще наложи вето на законопроекта, ако му бъде представен в този вид.

Републиканците имат мнозинство от 221 срещу 212 гласа в Камарата на представителите, а демократите контролират Сената с 51 на 49 гласа. За да стане закон този проект, той трябва да премине в двете камари на Конгреса и да бъде подписан от президента Байдън, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Байдън разговаря с краля на Йордания по кризата в Газа. Президентът на САЩ Абдула Втори обсъдиха общия ангажимент за увеличаване на помощта за цивилните в ивицата Газа на фона на войната между Израел и палестинската групировка "Хамас", предаде агенция Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Байдън и крал Абдула Втори са подчертали важността на опазването на живота на цивилните. Според тях е много важно също да се гарантира, че палестинците няма да бъдат принудително изселени от Газа, информира Белият дом.

В опит за регулиране на конфликта американският държавен секретар Антъни Блинкън ще посети Израел в петък. Той ще има срещи с членове на правителството, след което ще направи и други спирки в региона на фона на конфликта в Близкия изток, предаде агенция Ройтерс, като се позова на Държавния департамент на САЩ.

След избухването на конфликта Антъни Блинкън посети Израел, Йордания, Катар, Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет.

Снимка: БТА/АП

Държавният секретар на САЩ проведе и телефонен разговор с президента на Израел Ицхак Херцог. Блинкън "подчерта необходимостта от предприемане на възможните предпазни мерки за свеждане до минимум на вредите за цивилното население", съобщи Държавният департамент, цитиран от агенция Ройтерс.

Държавният секретар подчерта американската подкрепа за правото на Израел да се защитава срещу тероризма в съответствие с международното хуманитарно право, посочи в изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Същевременно на изслушване в комисия в Сената държавният секретар Антъни Блинкън каза, че САЩ и други държави разглеждат възможни варианти за бъдещето на ивицата Газа, ако палестинската групировка "Хамас" загуби контрол над нея.

Блинкън каза, че настоящият контрол на "Хамас" над ивицата Газа не може да продължи, но Израел също не желае да управлява анклава.

Между тези две позиции има няколко възможни варианта, които сега разглеждаме заедно с други държави, каза държавният секретар.

Според него в определен момент най-разумно би било една "ефективна и съживена палестинска власт" да управлява ивицата Газа, но въпросът е дали това може да бъде постигнато. "Ако това не може да стане, има няколко други временни споразумения, които може да включват редица други държави в региона. Може да се включат и международни агенции, които биха помагали за сигурността и управлението", каза държавният секретар.

Вашингтон води разговори с Израел и други държави от региона за управлението на ивицата Газа, ако Израел победи на бойното поле, но все още няма ясен план за бъдещето на анклава, посочва Ройтерс. Сред възможните варианти са многонационални сили, в които да участват и американски войници, или Газа да бъде поставена под временно наблюдение на ООН, съобщи вчера агенция Блумбърг.

Израел обяви, че ще унищожи "Хамас", след като на 7 октомври бойци на въоръжената палестинска групировка нахлуха в израелски градове, граничещи с ивицата Газа, и убиха 1400 души. Според израелската армия най-малко 240 души са взети за заложници, а други 40 се водят за изчезнали след атаката. Израел наложи пълна блокада на ивицата Газа и предприе въздушни удари и сухопътна операция в анклава. По данни на ръководеното от "Хамас" здравно министерство от началото на войната в Газа са загинали 8525 души.