Президентът на САЩ Джо Байдън ще произнесе реч в праймтайма тази вечер за конфликта между Израел и "Хамас" и войната в Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от световните агенции и БТА.

Той ще говори в 20 ч. източноамериканско време (00:00 ч. по Гринуич) от Овалния кабинет, откъдето президентите традиционно се обръщат към нацията в моменти от критично национално значение. 

"Утре (днес - бел. ред.) президентът Байдън ще се обърне към нацията по повод нашия отговор на терористичните атаки на "Хамас" срещу Израел и нестихващата безчовечна война на Русия срещу Украйна", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Байдън ще произнесе речта си ден след завръщането си от Израел, където направи посещение в знак на солидарност след нападението на "Хамас" от 7 октомври, и в момент, в който той се готви да поиска от Конгреса общ пакет в размер на 100 милиарда долара, включващ пари за Украйна, Израел и за южната граница на САЩ, която е подложена на засилен мигрантски натиск.

Американският президент, който е представител на Демократическата партия, обяви вчера в Тел Авив, че в следващите дни ще се обърне към Конгреса с призив за "безпрецедентен пакет в подкрепа на отбраната на Израел".

Законодателният орган на САЩ е парализиран вече повече от две седмици заради липсата на председател на Камарата на представителите. Вчера за втори път американските конгресмени отхвърлиха кандидатурата на твърдолинейния републиканец Джим Джордан.

Самият той заяви пред репотери, че очаква днес номинацията му да бъде подложена на ново, трето гласуване, предаде Ройтерс.

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън обмисля да внесе още утре в Конгреса искане за предоставяне на допълнителна помощ на Украйна в размер на 60 милиарда долара и на 10 млрд. за Израел, заяви добре осведомен източник на Ройтерс.

Мнозина очакват в най-скоро време Байдън да внесе в Конгреса законопроект за отпускане на допълнителни средства с оглед на предприеманите от Вашингтон действия в отговор на нападението срещу Израел от 7 октомври на бойците от палестинското движение "Хамас", докато същевременно търси начин да продължи да помага на Украйна да отблъсне руските войски.

Във вторник няколко добре осведомени източника казаха пред Ройтерс, че Байдън обмисля да отправи искане за допълнително финансиране в размер на около 100 млрд. долара, което ще включва помощ за отбраната на Израел, Украйна и Тайван, а също и пари за усилията за повишаване на сигурността по границата с Мексико, която е подложена на засилен миграционен натиск.

Сенатор Джим Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията по външна политика на Сената, заяви, че знае нищо за подобна сума от 100 млрд. долара освен това, което са съобщили медиите.

Той заяви на пресконференция, че е чул, че правителството обмисля отпускането на 10 млрд. долара за Израел.

Засега няма коментар от управляващите среди във Вашингтон.

Вчера няколко източника казаха, че Байдън все още не се е спрял на окончателна сума и че разбивката ѝ не е обсъдена с Конгреса. Според американските закони Конгресът, а не изпълнителната власт контролира държавните харчове.