Американският президент Джо Байдън пристигна снощи в Брюксел - поредния етап от европейската му обиколка, предаде Франс прес. Днес в белгийската столица той ще участва в срещата на върха на НАТО, а във вторник - в срещата на високо равнище ЕС-САЩ, преди в сряда в Женева да се срещне с руския си колега Владимир Путин.

Байдън пристигна в Брюксел от Великобритания, където участва в годишната среща на върха на Г-7 и бе приет от кралица Елизабет Втора.

Президентът на САЩ бе посрещнат на военното летище "Мелсбрук" от белгийския премиер Александър де Кро. След като двамата се ръкуваха и проведоха кратък разговор, Байдън се качи на една от бронираните лимузини на американското посолство в Брюксел, където ще отседне по време на визитата си в белгийската столица.

Очаква се срещата на върха на НАТО, в която ще участва и българският президент Румен Радев, да бележи възстановяването на трансатлантическата връзка, след като отношенията между Съединените щати и европейските им съюзници се влошиха при предишния американски президент Доналд Тръмп. Работното заседание е планирано да продължи три часа - от 13 до 16 ч. (от 14 до 17 ч. българско време).

Снимка: AP/БТА

НАТО ще представи преди срещата редица амбициозни инициативи, за да бъде 30-членната организация гарант за сигурността до 2030 г. и след това, обяви Белият дом в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Съюзниците ще договорят осъвременена "Стратегическа концепция", която ще определи "подхода (на НАТО) към променящата се стратегическа среда, която включва агресивните политики и действия на Русия; предизвикателствата, поставяни от Китайската народна република пред нашата колективна сигурност, просперитет и ценности; и транснационални заплахи като тероризма, киберзаплахите и климатичните промени". Концепцията ще е готова, за да бъде приета на срещата на върха на Алианса догодина, каза Белият дом.

Лидерите от НАТО ще поискат и уверения от Джо Байдън, че след четиригодишно охулване от предшественика му Доналд Тръмп, сега алиансът може да разчита на подкрепата на своя най-могъщ член - Съединените щати, предаде Ройтерс.

Снимка: AP/БТА

На тазгодишната си среща на върха, която ще е по-скромна поради рестрикциите заради коронавируса, 30-те съюзници се очаква да договорят реформи в един многополюсен в епохата след Студената война свят, изправен пред ново предизвикателство с военния възход на Китай.

Срещата е уникална възможност за обновяване на трансатлантическите връзки, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По случай форума кметството на Брюксел на историческия площад "Гран плас" тази нощ бе осветено в характерното за алианса синьо, а един от символите на белгийската столица - бронзовата фигура на пишкащо във фонтан момченце, известно като Манекен пис - е облечен днес в дрешки с емблемата на НАТО.

Снимка: AP/БТА

На пресконференция в навечерието на срещата Столтенберг каза, че лидерите от НАТО ще обсъдят стратегическата концепция за дейността на пакта в следващото десетилетие.

Важна точка в дневния ред ще са отношенията с Русия и Китай. Ще бъде разгледан също въпросът за Афганистан, включително за управлението на летището в Кабул след изтеглянето на съюзническите сили. Участниците ще приемат решения за подобряване на отбранителните способности в космоса и киберсигурността. Столтенберг отбеляза, че НАТО трябва да може по-добре да подготвя и съгласува военен отговор на електронни удари, както и да продължи да прилага най-нови технологии.

Участниците в срещата ще разгледат също възможностите за допълнително взаимодействие с ЕС в областта на сигурността, ще бъдат приети решения за обединяване на силите за технически разработки и научни изследвания в отбраната с общо финансиране. Лидерите ще вземат решения за повишаване на защитата на важна инфраструктура и на снабдителните вериги.

Генералният секретар на алианса каза, че се очакват и решения за подобряване на политическата координация между съюзниците.

Снимка: AP/БТА

Вчера Джо Байдън заяви, че "автократът Владимир Путин" е прав, че двустранните отношения са в ниска точка, но намекна, че Русия може би е по-слаба, отколкото изглежда, и че Москва е надценила силите си в Близкия изток. Байдън използва срещата на Г-7 в английския морски курорт Карбис бей, за да обяви, че най-богатите демокрации в света сега са изправени пред екзистенциално състезание с "автократите", което ще е определящо за 21 век. Срещата на Байдън с Путин на 16 юни в Женева обещава сблъсък след споровете на тема шпионаж, хакерство, намеса в избори, Украйна, Беларус и човешките права, предаде Ройтерс.

Байдън, който нарече Путин "убиец" през март, сега представи Русия като поддържаща неприемливо поведение на редица фронтове, но също така посочи собствените й "дилеми" - постсъветският икономически колапс, "прекалено големият залък, труден за преглъщане", който Русия е "захапала" с намесата си в Сирия, както се изрази той, и проблемите с КОВИД-19.

Запитан защо Путин, който е върховен лидер на Русия от оставката на Борис Елцин насам, не се е променил въпреки дългогодишните западни санкции, Байдън отвърна със смях: "Защото е Владимир Путин".

"Автократите имат огромна власт и не им се налага да отговарят пред обществеността", поясни Байдън. "Едва ли ще го разубедя.Той иска да продължава така".

Според него обаче Русия е по-слаба, отколкото изглежда.

"Русия има собствени дилеми - справянето с икономиката си, справянето с ковид и справянето не само със САЩ и Европа, но очевидно и с Близкия изток. Русия предприе дейности, които ние смятаме за противоречащи на международните норми, но също така захапа някои истински проблеми, които трудно ще преглътне", каза американският президент.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че очаква разговорът му с Джо Байдън да помогне за затопляне на отношенията между Москва и Вашингтон.

Пред журналисти Путин определи като проява на професионализъм решението на Байдън да продължи Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия.

Очаква се двамата лидери да обсъдят и регионалните конфликти, икономическото сътрудничество и екологичните проблеми. Това е първа среща на 4 очи от влизането на новия американски президент в Белия дом. Преди това двамата са разговаряли през 2011 г., но тогава Джо Байдън беше в качеството си на вицепрезидент на Барак Обама.