Президентът на САЩ Джо Байдън помилва две пуйки по случай Деня на благодарността, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Така Байдън спази една стара традиция за този голям празник, на който американците се събират със семействата си. Печената пуйка е най-важното основно ястия за Деня на благодарността, който Съединените щати отбелязват в четвъртия четвъртък от месец ноември - тази година на 24 ноември.

Сложил авиаторски слънчеви очила - негова запазена марка - Байдън помилва вчера в Белия дом две големи бели пуйки, изпратени от Северна Каролина, съобщава БТА.

"Това е хубава птица", възкликна американският президент, когато 21-килограмовата Чокълит (Шоколад) бе поставена на масата пред него.

Другата пуйка, извадила късмет, се казва Чип. Тя тежи с половин килограм повече от Чокълит.

"Обещавам да не се бавим много, защото "никой не обича пуйката му да изстине", каза шеговито Байдън на церемонията на Южната морава на Белия дом.

Събитието традиционно преминава в добро настроение, което тази година не бе развалено от мразовитото време.

Церемонията в понеделник поставя за американския президент началото на отбелязването на Деня на благодарността.

Милиони пуйки няма да имат късмета на Чип и Чокълит и ще бъдат изпечени в четвъртък, преди милиони американци да седнат на празничната трапеза със своите близки.

Снимка: БТА

След церемонията в Белия дом президентът на САЩ и първата дама Джил Байдън заминаха за Северна Каролина за вечеря по случай Деня на благодарността с морски пехотинци.

"Вие сте 1 процент от населението, а пазите нас останалите. Искахме да дойдем и да ви кажем колко много ценим всичко, което правите", обърна се Джо Байдън към войниците, преди да сложи престилка и ръкавици и да им сервира картофено пюре.