Списъкът, в който конгресменът републиканец Джеймс Комър е описал предполагаеми нарушения на членове на семейството на американския президент Джо Байдън, е доста дълъг: 9 точки - 9 нарушения. Сред тях са и сериозни престъпления като заговор срещу САЩ, измама по електронен път, укриване на данъци и пране на пари. Републиканецът твърди, че разполага с доказателства, че членове на президентската фамилия са извършвали или са се възползвали от подобни престъпления.

Комър и негови съмишленици републиканци искат да се възползват от мнозинството, което спечелиха в Камарата на представителите. И това, което те считат за криминални сделки на семейство Байдън, ще се превърне в техен основен приоритет. Разследването е насочено срещу президента Байдън.

Знаел ли е Джо Байдън за бизнеса на Хънтър?

Републиканците очевидно смятат, че слабото звено на Байдън е синът му Хънтър, неговото проблемно дете. 52-годишният мъж се бори със зависимост от наркотиците от много години, а кратката му кариера в армията е приключила след положителен тест за наркотици.

В бизнеса Хънтър Байдън първоначално е консултант и инвеститор. През 2014 г. - докато баща му е вицепрезидент на Барак Обама - синът е назначен в борда на украинската газова компания Бурисма. Заплащането е добро, твърденията са за десетки хиляди долари на месец. Тези пари Хънтър Байдън е харчил за наркотици, разкри самият той по-късно в своята автобиография. В същото време президентският син е бил и член на борда на китайска енергийна компания, откъдето също са идвали милиони.

Джо Байдън винаги е твърдял, че не е знаел нищо за бизнес делата на своя син. Разбрал е, че Хънтър Байдън е в борда на Бурисма едва след назначението му там, каза самият Джо Байдън в интервю отпреди три години.

Но републиканците не вярват на това. Особено Доналд Тръмп продължава с инсинуациите за тъмни сделки: "Защо съпругата на кмета на Москва е дала на Байдън 3,5 млн. долара? Мисля, че Путин знае това и трябва да го разкрие публично. Ние трябва да знаем отговора", заяви Тръмп в свое телевизионно интервю през март. Хънтър Байдън отрича това да е истина и казва, че няма нищо общо с компанията, получила парите.

Един лаптоп, пълен с поверителна информация

Един от източниците, на които републиканците разчитат, за да докажат твърденията си, е лаптоп, открит в компютърен магазин в Делауеър преди две години. Хънтър Байдън го е оставил там, казват те. Много от либералните медии се отнесоха с подозрение към историята, която излезе малко преди президентските избори, а всекидневникът "Ню Йорк Поуст" я публикува.

По-късно стана ясно, че това наистина е бил компютърът на Хънтър Байдън, пълен с лична информация. Твърди се, че най-значимото откритие в него са имейли, според които той е осигурявал на бизнесмени контакти с баща си. "Ако това се окаже истина, то би противоречало на твърденията на президента, че не е участвал и че не е знаел за бизнес сделките на сина си - нито в Украйна, нито където и да било другаде", казва журналистката Оливия Нуци. Тя се опитва да стигне до истината за лаптопа, който междувременно е преминал през твърде много ръце, казва тя пред американската обществена медия NPR.

В момента е трудно да се прецени доколко материалите, които републиканците в Камарата на представителите са събрали, ще издържат като доказателства. Но изглежда, че най-малкото те сериозно могат да вгорчат живота на семейство Байдън.

Материалът е публикуван ТУК>>