Руското настъпление към Бахмут продължава. Добровлци организираха евакуация на населението. Предполага се, обаче, че там продължават да живеят около 10 хиляди души. Украинският президент вчера посети Бахмут и се срещна с военни. Ако Украйна изгуби Бахмут, Русия ще си осигури коридори към 2 големи селища - Краматорск и Славянск.

Украинският президент Володимир Зеленски днес може да посети Вашингтон, да се срещне с американския президент Джо Байдън и да посети Конгреса, казаха запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Това би било първото пътуване на украинския държавен глава извън страната му от началото на руската инвазия.

Визитата не е официално потвърдена, а освен това са възможни и промени в плановете по съображения за сигурност, е заявил един от източниците.

Посещението на украинския лидер би съвпаднало с намерението на Байдън да изпрати на правителството Киев системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", предаде Си Ен Ен.

Информацията за евентуалното посещение беше оповестена първоначално от американския всекидневник "Пънчбоул нюз", отбелязва Ройтерс, като допълва, че засега говорителят на Зеленски не е отговорил на молбата за коментар. Към момента няма отговор и от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Военната помощ е в размер на 1,8 милиарда долара в рамките на мащабен пакет, който за първи път ще включва батарея от системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", както и авиационни бомби с прецизно насочване, предаде Асошиейтед прес, като се позова на източници от американското правителство.

Очаква се новият пакет от помощи да бъде официално обявен днес, като същевременно правителството на Джо Байдън се готви да посрещне Володимир Зеленски във Вашингтон.

Според източниците на АП става въпрос за оръжия от запасите на Пентагона на стойност около един милиард и за още 800 милиона долара по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която финансира закупуването на оръжия и боеприпаси, провеждането на обучения и др..

Успоредно с това Конгресът е на път да одобри още 44,9 милиарда долара помощ за Украйна като част от мащабния законопроект за правителствените разходи.

Решението за изпращане на батарея "Пейтриът" е взето въпреки предупреждението на руското външно министерство, че доставката на усъвършенстваната ракетна система земя-въздух ще се приеме като провокативна стъпка и че системата ще бъде считана за легитимна цел от руската армия.

Не е ясно кога точно батареята "Пейтриът" ще пристигне на фронтовата линия в Украйна, тъй като украинските сили ще трябва да бъдат обучени за работа с нея, а това може да отнеме няколко седмици. Очаква се обучението да се проведе в американската военна база "Графенвьор" в Германия.

Източниците на АП допълват, че новият американски пакет ще включва и управляеми авиационни бомби (JDAM - Joint Direct Attack Munition).

Засега САЩ не са склонни да предоставят на Украйна американски изтребители, отбелязва АП.