Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред "Российская газета", че руският президент Владимир Путин е бил в зоната на "специалната военна операция" и е общувал с командирите на войските там.

Такава е реакцията на Кремъл на твърденията, че Путин вероятно не е бил на фронта, защото кадрите, показващи това посещение не са от окопи и землянки, а просто от някакво помещение.

По-рано бе съобщено, че Владимир Путин е посетил Съвместния щаб на войските, участващи в специалната военна операция. Там руският президент се е запознал с работата на щаба, провел е отделни срещи с командирите и изслуша техните доклади.

Междувременно се появиха и съобщения, че създателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, известен също като "готвача на Путин" също е бил на фронта.

Пресслужбата на компанията на предприемача "Конкорд" публикува няколко видеоклипа, на които Пригожин е застанал до артилерийски установки. Пригожин твърди, че също е бил близо да Бахмут и "сигнализирал" с оръдейни изстрели за среща със Зеленски.

"Докато седяхме в щаба в Първомайка (на около 40 км от Бахмут), казаха, че е дошъл Владимир Александрович [Зеленски]. Бързо тръгнах към Бахмут. Сега момчетата ще си свършат работата, ако Зеленски им обърне внимание, готови сме да се срещнем във всеки един момент", казал Пригожин.

"Контролираната от Пригожин ЧВК "Вагнер" от месеци се опитва да превземе Бахмут.

Владимир Путин ще определи на среща с високопоставени военни утре целите на руската армия през 2023 г. Това съобщи Кремъл днес, близо 9 месеца след началото на настъплението в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Путин ще участва в среща в разширен състав в руското министерство на отбраната. "На нея ще бъде направено обобщение на резултатите от действията на руските въоръжени сили през 2022 г. и ще бъдат поставени целите за следващата година", се казва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу ще вземе участие в тази среща, за да "докладва за хода на провеждането на специалната военна операция" в Украйна и за доставките на оръжия на въоръжените сили. Близо 15 000 високопоставени руски военнослужещи ще вземат участие в срещата чрез видеоконферентна връзка.

Русия, която предприе през февруари широкомащабно настъпление срещу съседна Украйна, претърпя тежки поражения и бе принудена да се изтегли от Харковска област в североизточната част на Украйна и от южния град Херсон. Путин призна днес, че ситуацията е "изключително трудна" в четирите области в Южна и Източна Украйна, които Русия претендира, че е присъединила към своята територия, без да ги е завладяла напълно. Изтичащата година ще бъде запомнена и с мобилизирането на 300 000 руски резервисти - процес, белязан от злоупотреби и грешки, признати дори от самия Кремъл, и който накара хиляди мъже да избягат в чужбина, за да не бъдат изпратени на фронта, отбеляза АФП.

Предстои нова среща между Путин и Лукашенко, заяви украинският външен министър Дмитрий Кулеба. "Доколкото ни е известно, в близко бъдеще е планирана нова среща между Путин и Лукашенко. Известна част от военната инфраструктура на Беларус е под руско влияние, но Украйна е готова за всякакви сценарии", каза Кулеба.

В Русия има противоречиви възгледи за това дали да бъде предприета нова руска контраофанзива в Украйна, каза висш представител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. Официалният представител подчерта, че Вашингтон ще продължи подкрепата си за Киев независимо кой сценарий бъде разигран.

"Със сигурност има някои (в Русия), които според мен биха искали да се предприемат офанзиви в Украйна. Има и други, които задават реални въпроси за годността на руската армия да го направи", каза пред журналисти във Вашингтон представителят на Държавния департамент, пожелал да запази анонимност.

Русия изпитва "значителен" недостиг от боеприпаси, което създава сериозен проблем по фронтовете на войната, каза американският представител, отбелязвайки, че тези, които Москва е мобилизирала да се присъединят към бойните ѝ сили, често не са били "сплотени" части.

"Има най-различни неща, с които руснаците трябва да се справят по отношение на това да имат необходимото въоръжение, необходимите боеприпаси, което налага известни ограничения върху това, което те биха искали да правят", каза американският представител.

Най-високопоставеният украински генерал, началникът на генералния щаб ген. Валерий Залужни, каза миналата седмица пред сп. "Икономист", че Русия подготвя свежи войски с численост от 200 000 души за голямо настъпление, което може да бъде предприето още през януари от изток, юг или дори от територията на Беларус, но добави, че е по-вероятно то да започне напролет, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Продължаващият десети месец конфликт, предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна, ескалира като най-големият в Европа след Втората световна война. В него загинаха десетки хиляди хора, милиони бяха принудени да напуснат домовете си и цели градове бяха превърнати в руини.

Руската инвазия обаче върви доста несигурно от лятото насам със серия от загуби при украинската контраофанзива, в резултат на която бяха възвърнати част от окупираните територии и Москва беше принудена да обяви частична мобилизация на още 300 000 войски, припомня Ройтерс.