Президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин почти едновременно връчиха награди - единият на фронта в Бахмут, където от доста време се водят сражения, а другият в Москва, в Кремъл.

"Володимир Зеленски направи работно посещение в Донецка област, където се срещна с украинските военни, защитаващи град Бахмут. Президентът посети предните позиции на една от механизираните бригади, чиито военнослужещи се бият с врага в покрайнините на града. Държавният глава изслуша доклада на командира за оперативната обстановка, логистичната подкрепа и предложенията за по-нататъшни действия", съобщи прессекретарят на украинския държавен глава Сергей Никифоров.

Вижте снимки>>>

Той добави, че президентът е връчил награди на военнослужещите.

"Крепостта Бахмут. Нашите. Непреклонни пред врага. Които с храбростта си доказват, че ще устоим и че няма да се откажем от своето. Украйна се гордее с вас. Аз се гордея! Благодаря ви за смелостта, волята и силата, които демонстрирате, отблъсквайки вражеските атаки", написа Зеленски в канала си в Telegram.

"Струва ми се, че героите от Бахмут трябва да получават това, което получават всички. Пожелавам на децата им, на семействата им - да имат всичко нормално, да са на топло, да са здрави. Иска ми се да искам да има светлина, но ситуацията е толкова трудна, че ту има светлина, ту няма. Най-важното е вътре да има светлина", заяви Зеленски, цитиран от украинските медии.

От няколко месеца в покрайнините на малкия донбаски град Бахмут се водят интензивни сблъсъци, които анализаторите наричат "боеве на изтощение". В руските атаки участват предимно бойци от ЧВК "Вагнер". Въпреки това в силно разрушения в резултат на обстрела град все още има много цивилни - около петнадесет хиляди души. Преди войната там са живеели почти 70 000 души.

От края на лятото руските войски успяха да напреднат с няколко километра. Според Олександър Сирски, командир от украинската армия, превземането на Бахмут има психологическо и символично значение за руското командване, но няма стратегическо значение.

Същевременно руският президент Владимир Путин не е посетил зоната на бойните действия нито веднъж по време на войната с Украйна. Тази седмица той проведе среща в затворена стая (не е известно къде точно) с военното ръководство на страната.

Днес Путин връчи награди в Кремъл - не само на военнослужещи, но и на ръководители на анексираните региони, пропагандисти и "военни кореспонденти".

Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник и лидерът на ДНР Денис Пушилин бяха наградени с орден "За заслуги към Отечеството" първа степен, а изпълняващият длъжността губернатор на Запорожка област Евгений Балицки и губернаторът на Херсонска област Владимир Салдо - с орден "За заслуги към Отечеството" трета степен.

Главната редакторка на RT Маргарита Симонян получи Орден на честта и благодари на Путин за това, че е "избива людоедите". Семьон Пегов, "военен кореспондент", също получи награда от Путин.

Днес е "трудно, но значимо време", Русия отново е изправена пред предизвикателство, каза по време на награждаването Путин.

Руският президент заяви, че постоянно мисли за войниците, участващи в "специалната военна операция", които се излагат на опасност. Всички руски войници са герои, те са на върха на най-трудните и опасни задачи.