Президентът на САЩ Джо Байдън се опита да мобилизира демократите в навечерието на междинните избори в САЩ, на които републиканците може да победят, предаде Франс прес.

"Ако всички вие отидете да гласувате, демокрацията е спасена, това не е шега", каза Байдън по време на предизборна проява в университета "Сара Лоурънс" северно от Ню Йорк. "Сега е моментът за вашето поколение да защитава демокрацията, да я опази, да я избере", допълни той, след като припомни щурма срещу Конгреса на 6 януари 2021 г., извършен от симпатизанти на тогавашния президент Доналд Тръмп.

От своя страна Тръмп участва в предизборна проява в щата Флорида. Там в Маями той отново подхрани очакванията, че може да се кандидатира за изборите за президент след две години, като заяви: "Може би ще трябва да го направя отново". Тогава неговите привърженици започнаха да скандират: "Още четири години! Още четири години!".

Фактът, че Байдън избра да участва в предизборна проява в щата Ню Йорк, който е бастион на демократите, а Тръмп - във Флорида, който подкрепя републиканците, говори, че за двата политически лагера вече не става дума да убедят онези, които не знаят за кого ще гласуват, да ги подкрепят, а да накарат колкото се може повече свои поддръжници да отидат да гласуват в една страна, в която партийните разделения са по-дълбоки от когато и да е било.

Днес в последния ден преди изборите Байдън ще има последен предизборен митинг в Мериленд, щат, който граничи с федералната столица Вашингтон, а Тръмп ще бъде на митинг в оспорвания щат Охайо.

На междинните избори утре се гласува за подновяване на състава на Камарата на представителите и на една трета от състава на Сената на американския Конгрес. Паралелно с това се произвеждат и много местни избори.