Контролът върху Конгреса е заложен на карта на междинните избори в САЩ във вторник заедно с програмата на президента Джо Байдън за оставащите две години от мандата му. Републиканците имат голям шанс да поемат контрола над Камарата на представителите в САЩ, а демократите все още таят надежда, че ще запазят мнозинството си в Сената. Надмощието на републиканците в която и да е от двете камари ще е достатъчно, за да причини трусове в законодателния дневен ред на Байдън, а демократите му искат да гласуват и задвижат в Конгреса множество проверки на действия, предприети от администрацията му.

Обратите в историята

По средата на четиригодишния президентски мандат управляващата партия обикновено губи места в Камарата на представителите. През 2006 г. президентът Джордж Буш публично призна, че републиканците му са претърпели голямо поражение на междинните избори. На изборите през 2010 г. президентът демократ Барак Обама описа загубата на 63 места като абсолютен неуспех. През 2018 г., две години след избирането на Доналд Тръмп за президент, Републиканската партия изгуби 41 места в Камарата. Във всички тези случаи мнозинството в Камарата отиде от едната при другата партия.

Тази година само пет места делят републиканците от мнозинство в Камарата, състояща се от 435 членове. Боейки се от перспективата републиканците да поемат контрола, тридесет и един демократи обявиха оттеглянето си или съобщиха, че търсят нови постове. Това е рекорден брой за партията от 1992 г. насам. В сравнение с тях двадесет от членовете на Републиканската партия заявиха, че се оттеглят или търсят нови длъжности.

Изгледите за победа на републиканците се засилват и заради т.нар. джеримандъринг - практиката умишлено да се манипулират границите на избирателните райони с цел получаване на политическо преимущество по време на процеса по преразпределяне, който се провежда веднъж на десет години.

В големи щати като Тексас и Флорида членове на щатските законодателни събрания от Републиканската партия прокараха нови, даващи им предимство карти на избирателните райони, а в Ню Йорк подобна радикална карта, изготвена от демократите, бе отхвърлена от Върховния съд. Независими експерти предвидиха, че републиканците са спечелили около три места чрез тази машинация - по-малко, отколкото в миналото, но достатъчни да окажат голямо влияние върху крехкото мнозинство на демократите в Камарата.

Петдесет и три надпревари за Камарата във вторник са определяни като оспорвани според водещи изборни анализатори.

Обрат в Сената?

Републиканците се нуждаят от едно място, за да поемат управлението над Сената в САЩ, което в момента е разделено поравно, като вицепрезидентката Камала Харис има решаващия глас. Хора, кандидатирали се за пръв път и подкрепени от Доналд Тръмп, се доказаха като по-страшни съперници, отколкото демократите очакваха. Сред тези кандидати са телевизионният водещ и лекар Мехмет Оз в Пенсилвания и бившата футболна звезда Хершъл Уокър в Джорджия. Много оспорвани са и кампаниите за контролирани от демократи места в Аризона и Невада.

Байдън в беда

Междинните избори понякога служат за референдум за президента. По-малко от половината от гражданите - 40 процента, одобряват представянето на Байдън според анкета, проведена в периода 31 октомври - 1 ноември от Ройтерс и Ипсос. Същата анкета показа и че 69 процента от американците смятат, че държавата се движи в грешната посока, за разлика от тези 18 процента, които вярват, че движението е в правилната посока. .

Както името на Байдън, така и това на Тръмп не са на бюлетината. Бившият президент обаче е подкрепил кандидати с подобно на неговото мислене, тъй като опитва да остане фактическият лидер на партията си преди евентуалната му нова кандидатура за президент през 2024 г.

Демократите са окуражени от негативните обществени реакции след решението на Върховния съд на САЩ да отмени конституционната защита на правото на аборт, произтичаща от делото "Роу срещу Уейд". Това решение предизвика вълна от демократически протестни гласове на референдум в Канзас и доведе до увеличаване на броя на жените в цялата страна, регистрирали се за гласуване.

Проучвания на общественото мнение посочват обаче, че икономиката остава с много по-голямо значение за гласуващите, което предполага, че гневът, породен от решението относно абортите, няма да успее да спаси демократите.

Демократите също се надяват, че проблемите на Тръмп със закона, произхождащи от потенциалната му злоупотреба с класифицирани документи и разследванията за ролята му в опита за отмяна на изборните резултати през 2020 г. ще направи колебаещите се избиратели по-малко склонни да подкрепят републиканските кандидати.

С наближаването на изборния ден някои демократи отново определиха републиканските си съперници като хора, които не признават резултатите от последните президентски избори и като застъпници на атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Икономическа тревога

Въпреки големия спад на безработицата икономиката остава засегната от нарастващата инфлация, която увеличи цената на основни продукти за домакинството като храна и енергия. Въпреки че цената на петрола, както и на някои потребителски стоки спадна, Управлението за федерален резерв предприе радикални мерки за контролиране на инфлацията и спиране на растежа ѝ.

Анкети от Ройтерс/Ипсос и други показват, че икономиката е с най-голямо значение за гласуващите, надминаващо това по теми като престъпността, имиграцията, абортите и околната среда.

Демократите твърдят, че пакетът за климата и здравеопазването, който бе приет от Конгреса през август, ще спомогне да спадне инфлацията и наред с останалите неща да се направят по-достъпни лекарствата с рецепта и да се намалят цените на здравните услуги .

Белият дом съобщи също, че правителството ще опрости някои студентски заеми, спорно решение, за което демократите смятат, че ще увеличи гласовете им сред младите. Републиканците обвиниха, че пакетът за климата и други мерки, наложени от демократите, са влошили проблема с инфлацията.

Инфлацията и страховете от задаваща се рецесия бяха основни теми за републиканците през последните седмици преди изборите. Те инвестираха много в реклами, пораждащи страх сред избирателите от скок на свързаната с насилие престъпност, и внушаващи, че демократите стоят зад опитите за орязване на бюджета на полицията.

Превод: Анелия Пенкова и Любомир Мартинов (БТА)