Изявата е толкова помпозна, колкото и самият Доналд Тръмп. Час и половина преди речта му самолетът на бившия президент профучава над главите на феновете му, събрали се на панаира край крайбрежния град Корпус Кристи в Тексас.

"Тръмп форс 1" се приближава - казва водещият, а след това самолетът вече прелита. Докато все още беше президент, Тръмп обичаше президентският самолет "Еър Форс 1" да е паркиран зад трибуната му като фон. Това е самохвалство, което никога не би хрумнало на неговия наследник Джо Байдън. И това далеч не е единствената разлика между двамата мъже през последните две седмици преди важните избори за Конгрес на 8 ноември.

Макар че бившият президент присъства на изборите така, сякаш сам участва в тях, Байдън играе в най-добрия случай поддържаща роля в тази кампания. Президентът се въздържа - поне досега - от големи митинги на открито. Той също така не обикаля изложбени зали и спортни арени, както други президенти преди междинните избори.

Байдън се появява много рядко, а когато го прави, то е само пред избрана публика, какъвто беше случаят миналия вторник в театър "Хауърд" във Вашингтон. Речта беше адресирана главно към трийсетината репортери в залата. Около 300-те поддръжници пред сцената бяха по-скоро щаб, симулация на предизборна кампания, която президентът всъщност не води.

Байдън се препъва в изреченията

Уникален куриоз в най-новата американска история е, че действащият президент се въздържа толкова много преди изборите за Конгрес. Всъщност залогът за Байдън не е нищо по-малко от политическото му наследство: ако републиканците спечелят мнозинство в Камарата на представителите и може би дори в Сената, те ще могат да блокират всички законопроекти на демократите. Тогава Байдън на практика може да управлява само чрез укази, поради което в негов интерес е да се бори за всяко място в Конгреса. Но очевидно партията на президента е стигнала до извода, че човекът в Белия дом служи на демократите най-добре, като не вдига много шум около себе си.

И все пак Байдън постигна някои успехи: Успя да затегне законите за оръжията, запази единството на НАТО след инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна и прокара през Конгреса най-големия пакет от реформи в социалната сфера през последните десетилетия.

Но високата инфлация и мрачните икономически перспективи влошават настроението на американците, а възрастният президент изглежда като символ на страна, която е загубила вяра в себе си. В театър "Хауърд" Байдън се запъва в изречения, които трябва просто да прочете от екрана, а движенията на 79-годишния мъж понякога изглеждат странно сковани и роботизирани.

Обективно погледнато, САЩ не се справят толкова зле. Безработицата през септември е 3,5%, което е почти пълна заетост, а повишаването на цените на енергията не се отразява толкова жестоко на Америка, колкото на Европа. И все пак 58% от американците са недоволни от работата на Байдън, според проучване на в. "Ню Йорк Таймс" отпреди няколко дни. Това е драматично лоша цифра, но почти по-тревожен за демократите е фактът, че малко преди изборите за Конгрес процентите за партията също вървят надолу. Още през лятото изглеждаше, че демократите могат да се откъснат от ценностите на своя непопулярен президент. Това беше времето, когато консервативното мнозинство във Върховния съд отмени 50-годишното право на аборт.

Решението предизвика възмущение - и то не само в прогресивната Америка. На референдум дори консервативният Канзас гласува, че жените не трябва да бъдат наказвани за аборт. Кандидатите на Републиканската партия, които доскоро се представяха като "защитници на живота", тихо и тайно премахнаха от официалния си сайт искането за пълна забрана на абортите. Всичко това подхранваше надеждата на демократите, че самите републиканци са им предоставили най-добрия аргумент за предизборната кампания и че все пак могат да успеят да защитят крехкото си мнозинство в Сената и Камарата на представителите.

"Ние сме нация в упадък"

Тази надежда вече угасва: според "Ню Йорк Таймс" републиканците имат подкрепа от 49% в национален мащаб и по този начин изпреварват демократите с четири пункта - което е свързано и с факта, че повечето американци не смятат за най-належащи проблеми абортите или по-рестриктивните закони за оръжията, а високата инфлация и лошите икономически данни. Две области, в които Байдън не може да обещае бързо решение. Защото Федералният резерв на САЩ е решен да се бори с инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти, което от своя страна потиска икономиката. А високите цени на енергията сега се подхранват от факта, че ОПЕК намалява производството на петрол.

"Ние сме нация в упадък", казва Тръмп по време на речта си в Тексас. Вярно е, че рейтингът на популярност на бившия президент не е много по-добър от този на Байдън. Но за разлика от демократите, Тръмп има маса от привърженици, която го боготвори като светец. По време на първичните избори на републиканците много кандидати го ухажваха толкова много, че някои от тях дори пуснаха телевизионни реклами в родния щат на Тръмп - Флорида - с надеждата да привлекат вниманието му.

Ако много кандидати на Тръмп надделеят на изборите на 8 ноември, бившият президент несъмнено ще използва това като аргумент защо трябва отново да се кандидатира за президент. Той вече не крие амбициите си.

"Вероятно ще трябва да го направя отново", казва Тръмп в Корпус Кристи под възгласите на най-верните си привърженици, които се тълпят на бариерата пред сцената. Това е ентусиазъм, който не се споделя от всички - дори и тук, в панаирното градче в Тексас. По-назад, след един час, редовете вече са значително разредени. Много от привържениците очевидно са предпочели да се приберат вкъщи навреме за вечеря, вместо да слушат Тръмп до края.

Превод Dir.bg

Оригиналът на статията е публикуван тук>>>