Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес в столицата на Камбожа Пномпен, че САЩ и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) ще издигнат нивото на дипломатическите си връзки до всеобхватно стратегическо партньорство, предадоха световните агенции. Новината идва в момент, в който САЩ се опитват да парират китайското влияние в региона.

В реч пред участниците в срещата на върха на АСЕАН в камбоджанската столица Байдън потвърди укрепване на партньорството със страните от групата и каза, че е поискал от Конгреса да одобри отпускането на 850 милиона долара за инвестиции в нови инициативи, чрез които самият АСЕАН ще стане по-силен, както и за увеличаване на свързаността на Югоизточна Азия.

"АСЕАН е в центъра на Индо-Тихоокеанската стратегия на моята администрация и ние ще продължим да укрепваме нашите ангажименти", заяви той.

Байдън допълни, че АСЕАН и САЩ ще работят заедно за справяне на най-големите предизвикателства на съвременността, в това число климатичните промени и заплахите за върховенството на закона, докато изграждат един Индо-Тихоокеански район, който е отворен, свободен, стабилен, проспериращ, устойчив и сигурен.

По-рано днес съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан каза, че САЩ могат да помогнат на страните от АСЕАН в борбата с незаконния риболов и трафик на стоки. В това сътрудничество ще се използват радиочестоти от търговски сателити, които ще помогнат за проследяване на незаконния трафик. Кораби ще могат да бъдат проследени, дори и ако техните автоматични системи за идентификация са изключени.

Технологията може също така да подобри способността на страните от региона да реагират на бедствия и на хуманитарни кризи, поясни Съливан.

Той каза, че на срещата на върха на АСЕАН Байдън ще говори с колегите си за нуждата от свобода на корабоплаването и от законна невъзпрепятствана търговия.