Американският президент Джо Байдън каза, че е разговарял по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху за възможни решения за създаване на независима палестинска държава, намеквайки, че подобен вариант може да включва създаване на една демилитаризирана държава, предаде Ройтерс.

Телефонният разговор на Байдън с Нетаняху бе първият от почти един месец, съобщи Белият дом, отбелязвайки, че основна тема на обсъждане е била продължаващата израелска офанзива в Газа.

Говорителят на Съвета за сигурност към Белия дом, Джон Кърби, каза пред журналисти, че се опитвал да съгласува телефонния разговор "от доста дълго време" и отрече той да се е състоял в отговор на изказването на Нетаняху в четвъртък, в което израелският премиер се противопостави на създаването на такава палестинска държава, която да не гарантира сигурността на Израел.

Попитан дали решението за две държави е невъзможно докато Нетаняху е на власт Байдън каза: "Не, не смятам така".

Изказвайки се пред журналисти след среща с американски кметове Байдън каза, че Нетаняху не се противопоставя на абсолютно всички варианти на решение чрез създаване на две държави и че съществуват различни възможни опции, отбелязвайки, че някои страни членки на ООН не разполагат с въоръжени сили.

Ключовият член на военния кабинет и бивш началник на Генералния щаб на израелската армия - Гади Айзенкот, се противопостави на стратегията за "пълна победа" над "Хамас". Той призова отговорните лица да "кажат" истината и призова за свикване на избори, които да върнат общественото мнение.