Джо Байдън вчера стана първият действащ президент на САЩ, който посети квартала в Тълса, щата Оклахома, където стотици чернокожи американци са избити от тълпа бели точно преди един век, и заяви, че наследството на расово насилие все още е осезаемо, предаде Ройтерс.

По думите му атаката срещу Капитолия и усилията на редица щати да променят избирателните закони, ограничавайки правото на глас, са белези на същия проблем.

На 31 май и 1 юни 1921 г. бели жители в Тълса убиват близо 300 чернокожи и подпалват и разграбват домове и предприятия, опустошавайки една процъфтяваща афроамериканска община, след като бяла жена обвинява чернокож мъж за нападение - твърдение, което остава недоказано. Застрахователните компании не покриват щетите и никой не е обвинен за погромите, отбелязва Ройтерс.

Случилото се в Грийнуд е акт на омраза и вътрешен тероризъм - линия, която продължава и днес, каза Байдън.

Белия дом обяви пакет от политически инициативи за борба с расовото неравенство, включващи планове за инвестиции на десетки милиарди долари в общини като Грийнуд, които страдат от хронична бедност, и мерки срещу жилищната дискриминация. Освен това Байдън обеща, че скоро ще представи мерки за борба с престъпленията от омраза и расисткото насилие, което, според извода на разузнавателната общност, е "най-смъртоносната заплаха срещу нашата родина", припомни той.

Байдън съобщи също, че възлага на вицепрезидента Камала Харис - първата цветнокожа на поста, да оглави усилията на администрацията да се противопостави на усилията на републиканците да ограничат правото на глас. Много щати с републикански ръководства приеха или са предложили промени в избирателните закони, които според Байдън и други демократи ощетяват чернокожите избиратели, като затрудняват тяхното гласуване.

Байдън присъства на минута мълчание в памет на жертвите, след като се срещна с трима души, живели в Грийнуд по време на масовото убийство - Виола Флечър, Хю Ван Елис и Леси Бенингфийлд Рандъл. Оцелелите, сега на възраст между 101 и 107 години, са помолили Конгреса за справедливост и са ищци по дело срещу местни и щатски власти с искане за обезщетения за потомците на жертвите.

Байдън не отговори на журналистически въпрос дали трябва да има президентско извинение за убийствата, отбелязва Ройтерс.

Президентът подкрепя да бъде проучен въпросът за репарации, но смята, че нашата първа и най-важна задача е да изкореним системния расизъм, заяви говорителката на Белия дом Карин Джийн-Пиер.

Посещението на Байдън е в рязък контраст с поведението преди година на неговия предшественик републиканец Доналд Тръмп, който критикуваше движението "Животът на чернокожите има значение" и други групи за расова справедливост и планираше политически митинг в Тълса на 19 юни, когато се чества годишнината от края на робството в САЩ. Митингът беше отложен след отправени критики.