Започна дългоочакваната среща в Калифорния между китайския президент Си Дзинпин и американския държавен глава Джо Байдън. 

Китайският лидер за последно бе в Щатите през април 2017 г., когато се срещна с тогавашния американски президент Доналд Тръмп във Флорида. Днес той е там за участие в срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, след което започна и срещата му с Байдън. 

В началото на срещата американският президент каза, че двамата лидери трябва "да гарантират, че съперничеството няма да деградира до конфликт" между двете страни, като колегата му също даде знак за желание за диалог, предаде Франс прес.

"Две големи държави като САЩ и Китай не могат да обърнат гръб една на друга", каза китайският президент, чиито думи бяха преведени на английски, и добави, че "конфликтът и конфронтацията имат непоносими последици за всички".

Разговорът се провежда край Сан Франциско при изключителни мерки за сигурност. Освен двустранните отношения се очаква двамата президенти да обсъдят и световните кризи.

Преди пристигането на китайския лидер Джо Байдън заяви, че е решен да възстанови контактите с Пекин. За последно двамата разговаряха миналия ноември по време на форума на Г-20.

"Президентът Джо Байдън иска да използва тазседмичната среща на върха на лидерите от Азиатско-тихоокеанския регион, за да покаже на световните лидери, че САЩ имат достатъчно смелост, внимание и пари, за да се съсредоточат върху региона, въпреки че се борят с множество политически кризи у дома и в чужбина", пишат в свой анализ Амер Мадани и Колийн Лонг за Асошиейтед прес. 

Разговорите със Си са от изключително значение, на фона на опитите на лидерите на двете най-големи световни икономики да постигнат известна стабилност след трудна година за американско-китайските отношения.

Белият дом обаче също така иска да покаже на лидерите от АТИС, че Байдън може да продължи да се съсредоточава върху Тихоокеанския регион, докато се опитва да предотврати разрастването на войната между Израел и "Хамас" в по-широкообхватен регионален конфликт и да убеди законодателите от Републиканската партия да продължат да харчат още милиарди долари за скъпо струващите усилия на Украйна да отблъсне продължаващата вече от почти 21 месеца руска инвазия, се казва още в анализа на АП.