Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел е готов да спре войната си срещу "Хамас" в Газа по време на предстоящия месец за пости на мюсюлманите - Рамазан, ако бъде постигната сделка за освобождаване на някои от заложниците, държани от екстремистите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Преговарящите от САЩ, Египет и Катар работят по рамково споразумение, според което "Хамас" ще освободи поне част от над 100-те заложници, които държи, в замяна на освобождаване на палестински затворници и шестседмично спиране на бойните действия. По време на паузата ще продължат преговорите за освобождаването на останалите заложници.

За момента няма израелска реакция на коментарите на Байдън, станали публични днес.

Началото на рамазана, около 10 март, се смята за неофициален краен срок за сключване на споразумение за прекратяване на огъня. В течение на месец стотици милиони мюсюлмани по света спазват целодневен стриктен пост.

Байдън заяви вчера, че се надява споразумението за прекратяване на огъня да влезе в сила до следващата седмица.

"Моят съветник по националната сигурност ми каза, че сме близо. Близо сме. Все още не сме приключили. Надеждата ми е, че до следващия понеделник ще имаме прекратяване на огъня", каза американският президент.

В същото време Байдън не призова за прекратяване на войната, която беше предизвикана от смъртоносната атака на "Хамас" срещу южен Израел на 7 октомври, отбелязва АП.

Агенцията посочва, че американският президент е оставил "отворена вратата" за евентуална израелска сухопътна офанзива в град Рафах в южната част на Газа, на границата с Египет, където повече от половината от 2,3-милионното население на Газа е избягало съгласно израелските заповеди за евакуация.

Байдън заяви вчера, че според него Израел е намалил бомбардировките си срещу Рафах.

"Те трябва и поеха ангажимент пред мен да се погрижат да има възможност да евакуират значителни части от Рафах, преди да отидат и да унищожат останалата част от "Хамас" ... но това е процес", каза той, цитиран от АП.

Очаква се израелска делегация да се срещне в Катар с посредници от Съединените щати, Египет и Катар за одобряване на сделката, посочва "Ню Йорк таймс", а в. "Джерузалем пост" отбелязва, че присъствието на представители и на Израел, и на "Хамас" в Катар за така наречените близки преговори - срещи с посредници поотделно, докато са в един и същи град - предполага, че преговорите са напреднали повече от когато и да било след началото на февруари, когато Израел отхвърли насрещното предложение на "Хамас" за примирие от четири месеца и половина.

Израел твърди, че ще се съгласи само на временна пауза в боевете, за да осигури освобождаването на заложниците. От своя страна "Хамас" казва, че няма да ги освободи без споразумение, което да доведе до окончателно прекратяване на войната.

След срещата си с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, лидерът на "Хамас" Исмаил Хания заяви, че неговата групировка е приела усилията на посредниците за слагане край на войната, и обвини Израел, че се бави, докато жителите на Газа умират под обсада.

"Няма да позволим на врага да използва преговорите като прикритие за това престъпление", каза той.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е готов за сделка и сега от "Хамас" зависи да се откаже от исканията, които той определи като "извънземни" и "от друга планета".

"Очевидно е, че искаме тази сделка, ако можем да я постигнем. Това зависи от "Хамас". Сега наистина решението е тяхно", каза той в интервю за американската телевизия Фокс. "Те трябва да се примирят с реалността."

Канцеларията на емира на Катар заяви, че Ал Тани и ръководителят на "Хамас" са обсъдили усилията на Катар да посредничи за "незабавно и постоянно споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа".

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани - чиято страна е домакин на лидерите на "Хамас" и помогна за постигането на едноседмично примирие през ноември - трябва да пристигне в Париж тази седмица, информира френското президентство, отбелязва "Гардиън".

Вестникът посочва, че пауза в сраженията от няколко седмици ще позволи на стотици камиони да доставят помощи в Газа, където по данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването са загинали близо 30 000 души, а болестите и гладът засягат голяма част от населението.

Според ООН количеството на помощите, достигнали до Газа през февруари, е намаляло наполовина в сравнение с януари, а генералният секретар Антониу Гутериш предупреди, че израелското нападение срещу Рафах ще бъде "пирон в ковчега" на доставките за палестинския анклав.

На кризисното положение обръща внимание и в. "Уолстрийт джърнъл", който отбелязва, че стремежът на Израел да елиминира "Хамас" от властта в Газа се оказва във все по-голямо противоречие с друга цел, за която е подложен на международен натиск: да осигури доставката на хуманитарна помощ за жителите на Газа, които се борят за храна и безопасност, докато войната в южната част на страната се засилва.

Представители на САЩ се надяват, че многоседмична пауза в сраженията може да даде възможност за прекратяване на войната. Но израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта, че всяко споразумение за примирие ще забави, но няма да предотврати сухопътно нахлуване в Рафах в крайната южна част на ивицата Газа, припомня "Гардиън".

В. "Вашингтон пост" изразява известен скептицизиъм по отношение перспективите за развитие на войната в Газа, отбелязвайки, че в края на миналата седмица израелският премиер Нетаняху най-накрая направи това, за което критиците отдавна настояваха - той публикува предложение до своя военен кабинет, в което очерта визия за следвоенното бъдеще на ивицата Газа. Но доколкото визията на Нетаняху включва запазване на неограничен военен контрол над територията, тя беше оценена от анализаторите като опит за отлагане на проблема и възстановяване на статуквото, довело до кризата.