Джо Байдън проведе телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин, съобщи Белият дом. Това бе първият пряк контакт на държавния глава на САЩ с лидера на втората по големина световна икономика, откакто спечели президентските избори през ноември и встъпи в длъжност миналия месец, предаде Ройтерс.

Байдън "подчерта основните си безпокойства относно практиките на принуда и нечестните икономически практики на Пекин, репресиите в Хонконг, нарушаването на човешките права в Синцзян и все по-настъпателните действия в региона, включително по отношение на Тайван", заяви Белият дом.

Байдън и Си "обмениха мнения за борбата с пандемията от КОВИД-19 и общите предизвикателства пред глобалната сигурност, климатичните промени и предотвратяването на разпространението на ядрените оръжия", посочи американското президентство.

Американският президент допълни пред Си, че САЩ искат да запазят "индо-тихоокеанския регион свободен и отворен".

Разговорът беше и първият между Си и президент на САЩ от март миналата година, когато той разговаря с бившия американски държавен глава Доналд Тръмп. Оттогава отношенията между двете страни изпаднаха в най-лошото си състояние от десетилетия, отбелязва Ройтерс.

От своя страна Си Цзинпин е заявил, че конфронтацията между Китай и САЩ ще бъде катастрофа и за двете страни, затова те трябва да възстановят начините за избягване на недоразумения и лоши преценки. Си е допълнил, че се надява САЩ да третират предпазливо въпросите, засягащи Тайван, Хонконг и Синцзян, при които става дума за суверенитета и териториалната цялост на Китай, се казва в съобщението за разговора на китайската държавна телевизия.

Темата "Китай" зае централно място и при първптп посещение на Джо Байдън в Пентагона след встъпването му в длъжност като президент. Той заяви, че Пентагонът ще направи преглед на стратегията си по отношение на Китай. Неговият предмет ще бъдат ключови области като разузнаване, технологии и военното присъствие на Вашингтон в региона.

В Пентагона Байдън съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин го е информирал за нова работна група по въпросите на Китай, която ще направи преглед на стратегията на армията по отношение на Пекин.

Президентът посочи, че Китай и свързаните с тази страна въпроси ще изискват отделните ведомства на американското правителство да работят заедно, а също и подкрепа и от двете партии в Конгреса и силни съюзи.

"Ето така ще отговорим на китайското предизвикателство", каза Байдън в присъствието на Остин и вицепрезидента Камала Харис.

Американски официален представител, пожелал анонимност, заяви, че в Пентагона ще бъде съставена 15-членна работна група, която ще направи прегледа на стратегията и до четири месеца ще представи препоръки.

Китай и САЩ са в конфликт по редица теми, като се започне от технологичната сфера и човешките права и се стигне до китайската военна активност в спорното Южнокитайско море. И двете страни се обвиняват взаимно в умишлено предизвикателно поведение.

При предшественика на Байдън Доналд Тръмп Пентагонът беше превърнал противодействието на Китай в свой основен приоритет, нещо, което Остин даде сигнал, че ще продължи.

По-рано през седмицата две американски авионосни групи имаха съвместни учения в Южнокитайско море, а на този фон Пекин обвини Вашингтон, че вреди на мира и стабилността.

САЩ оспорват обширните териториални претенции на Китай в региона и обвиняват, че Пекин, че милитаризира Южнокитайско море и се опитва да сплашва свои съседи като Малайзия, Филипините и Виетнам, които имат припокриващи се претенции с тези на Китай в богатия на природни ресурси район.

Но последните случаи, когато китайски и американски сили са влизали в досег едни с други в Южнокитайско море, са били безопасни и при тях е бил показан професионализъм в поведението, казаха официални лица.

Планираният преглед ще бъде сред няколко други, които Пентагонът започна да прави, обхващащи области, вариращи от войските в Близкия изток до политиката към НАТО.