Китайският флот днес нареди на американски боен кораб да напусне оспорвана зона в Южнокитайско море, заявиха китайските власти, цитирани от Франс прес. Това е първи подобен инцидент от встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън, отбелязва агенцията.

Пекин претендира за почти всички острови в Южнокитайско море и редовно се оплаква от американски операции в този район, станал арена на борба за влияние с Вашингтон.

Няколко съседни страни като Филипините, Малайзия, Бруней, Индонезия, Сингапур и Виетнам оспорват също определени китайски претенции в тази зона, която е ключов маршрут за световната морска търговия.

Американският разрушител "Джон Маккейн" е "навлязъл без разрешение в териториалните води на островите Сиша", заяви китайската армия, имайки предвид Параселските острови - малък архипелаг коралови острови в Южнокитайско море.

"Военноморските и военновъздушните сили следиха отблизо ситуацията и наредиха (на американския кораб) да напусне района", се посочва в кратко комюнике на армията, в което се критикуват действията на САЩ като "сериозно нарушение на суверенитета на Китай" и "представляващи посегателство върху регионалния мир".

Китай разглежда чуждестранното корабоплаване в тези води като посегателство срещу неговия суверенитет, докато САЩ и други страни смятат, че тази зона принадлежи към международни води и следователно е отворена за всички.