Адвокатите на руския сенатор от Карачаево-Черкезката република Рауф Арашуков, арестуван за кражба на гориво от "Газпром" на стойност 30 милиарда рубли (около 397 млн. евро, около 454 млн. щ,д.), заявиха, че делото срещу техния довереник е политическа поръчка, пише "Газета", цитирана от БТА.

Какви са обвиненията срещу сенатора

Арашуков бе лишен от имунитет и задържан вчера на заседание в Съвета на федерацията - първи подобен случай в историята на горната камара. Обвиненията включват още участие в престъпна организация, натиск върху свидетели и съучастие в може би пет убийства.

Междувременно в Санкт Петербург бе арестуван по същото дело баща му Раул. Според следствието създател на престъпната организация е именно Раул Арашуков - съветник на генералния директор на "Газпром межрегионгаз".

В интернет е качен видеозапис, показващ сенатора Арашуков в залата на московски съд, информират изданията в Русия. На кадрите се вижда, че арестуваният се смее и разговаря само с адвоката си, посочва "Известия".

Органите на реда иззеха при обиски у сенатора и баща му голяма сума пари в брой, скъпоценности и оръжия. Според осведомен източник, цитиран от ТАСС, следствието ще положи усилия да установи какво имущество притежават заподозрените с оглед да се компенсират щетите от престъпленията, отбелязва "Аргументи и факти".

Руското федерално следствие задържа във връзка с делото срещу Арашуков четирима топмениджъри от газовия отрасъл на Кавказ, заподозрени в престъпен сговор и измами. Според следствието Руслан Арашуков - роднина на сенатора, Гузер Хашукаев, Николай Романов и Игор Травинов са сключвали договори за доставка на газ в по-голям обем от необходимото, а после са препродавали откраднатия излишък на физически лица срещу пари в брой, пише "Московский комсомолец".

За какви убийства са разследвани сенаторът и баща му

Той е обвинен за участие в две убийства през 2010 г. - на заместник-председателя на младежкото движение "Адиге Хасе" Аслан Жуков и Фрал Шебзухов, съветник на президента на Карачаево-Черкеската република.

Синът и бащата Арашукови може да са свързани и с още три убийства, каза адвокатът Иля Лебедев. "Има информация, че освен с двете споменати убийства (сенатор) Арашуков може да е свързан с организирането на убийствата на още двама човека в Карачаево-Черкеската република - бившия ръководител на местния следствен арест Хасан Джанаев и Али Афаунов, телохранител на Назир Хапсироков, помощник на началника на администрацията на президента на Русия. Бащата на Арашуков може да има отношение към организирането на убийството на донецкия бизнесмен Борис Хапсироков в края на 90-те години", каза Лебедев.

Как в Русия възприемат шумните акции

Шумните операции на силовите структури в Русия срещу високопоставени чиновници и депутати не се посрещат с категорично одобрение от гражданите, нещо повече - демотивират самите служители. Това констатират експерти на фонда "Петербургская политика", анализирали наказателни дела срещу хора от администрацията на постсъветска Русия, посочва "Комерсант".

По техни изчисления след разпадането на Съветския съюз в Русия са преследвани за криминални прояви 19 висши федерални служители и 75 регионални - губернатори и техни заместници. Освен това силовите структури внимателно са проучвали дейността на 11 сенатори и депутати, както и на 19 шефове на местни клонове на федерални ведомства. Най-много подобни репресии в кавички е имало през последното десетилетие. В доклада се твърди, че това е най-сериозното активизиране на силовите органи "от времето на сталинските чистки" в СССР.

Подобни разследвания в Русия поначало са се възприемали не като борба с корупцията, а като следствие от апаратни борби или "опит за промяна в разположението на силите", отбелязват експертите. Според анализа руските избиратели проявяват "сдържано позитивно" отношение към такива дела и често смятат, че присъдите са "излишно меки или немотивирано сурови".