Ако САЩ пиремат решение да проведат операция в Черно море, за да осигурят свободно плаване на украинските кораби през Керченския проток, те могат да предоставят свои кораби и да съпровождат украинските. Това заяви пред РИА "Новости" Алексей Фененко, експерт по световна политика в МГУ.

Както стана известно, 40 американски сенатори поискаха в Черно море да се проведе многонационална операция, за да се осигури свободното плаване на всички окраби, в това число и украински.

"Има два варианта. Първият да се дадат на украинските ВМС американски кораби. Ако обаче руските военни успеят да завладеят тези кораби, това ще е удар по престижа на американските ВМС. Вторият американците да конвоират украинските кораби. Това за нас би бил ужасен и много опасен сценарий", казва експертът.

Той смята, че освен кораби на ВМС на САЩ в конвоирането могат да се включат и кораби на съюзниците от НАТО в района - България и Румъния.

"На територията на двете държави би могла да се създаде американска военно-морска структура, още повече, че България е разглеждана от САЩ още от 2004 година като ключов съюзник в района на Черно море. Разбира се, би могла да се включи и Грузия, която също да предостави на САЩ пристанищата си Поти и Батуми", допуска Фененко.