Пристанищната администрация на Нови Сад е подала сигнал рано днес до секретариата за земеделие, гори и управление на водите на Войводина, че е станал инцидент на 1287-ия километър на река Дунав близо до Челарево в посока Бачка паланка, край Нови Сад. Той гласи, че от кораб, плаващ под български флаг, се е изляла течност, за която се предполага, че е петролен дериват, каза помощник-секретарят в тази областна институция Неманя Иванович, цитиран от Танюг.

От министерството на земеделието посочват, че става дума за кораба "Джъмбо", регистриран в България.

Сръбското министерство за защита на околната среда посочи, че са се излели между 25 и 35 хиляди литра гориво от кораба, който е пуснал котва към момента. Според доклада на капитана на кораба става въпрос за 35 хиляди литра, посочи ръководителят на службата за защита на водите "Водите на Войводина" Йован Вигневич, който се намира на борда на плавателния съд. Инцидентът е станал тази сутрин около един часа.

На терена незабавно е изпратена инспекторката по водите на Войводина, както и представители на районната водна инспекция, на "Водите на Войводина" и на сектора за извънредни ситуации в Бачка паланка, съобщи сръбската обществена телевизия РТС.

Намерено е подходящо място, където може да се монтира "защитна плаваща завеса", за да се ограничи нефтеното петно. След монтиране на "защитната плаваща завеса", уловеното нефтено петно ​​се отделя от водната фаза, съхранява се и се обезврежда.

Не са открити мъртви риби. Прокуратурата разпореди изследване на водата, казаха от министерството за защита на околната среда.

От "Градско озеленяване" на Нови Сад съобщиха, че на централния градски плаж е въведена строга забрана за къпане.

Случаят продължава да се разследва.