Кметицата на петия по големина град в света Мексико Сити Клаудия Шейнбаум Прадо е от български произход. Прадядовците й, както и на много други граждани, идват в Мексико в началото на 20-ти век, съобщиха от МВнР.

57-годишната Прадо, която е първата жена, избрана на този пост, управлява града от 2018 година. Тя е разведена и има една дъщеря. Клаудия Прадо е завършила физика в Мексико и е била консултант на ООН.

Днес около 1350 българи и граждани от български произход живеят в Мексико.

Все повече от тях проявяват интерес да се запознаят със своите корени, както и да научат повече за българския език, култура и традиции, като са чести гости на събития на посолството и българското училище.

Дългогодишна традиция в посолството е всеки нов служител да посади дърво в градината. Така, благодарение на колегите ни в мисията днес там има мандарина, праскова, див лимон, портокал, круша, дъб, както и горски ягоди, български здравец, магнолия и много цветя.

Ръководител на посолството е Валентин Модев, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Мексико. Посолството на България в Мексико отговаря за регион с територията по-голяма от половин Европа. То е акредитирано и за държавите Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика и Панама.