На 1 юли 2018 г. една 55-годишна жена пренаписа историята на Мексико, спечелвайки безапелационно кметските избори в петия по големина град в света - Мексико Сити. Така Клаудия Шейнбаум Пардо става първата жена, избрана, а не назначена за кмет на мегаполиса. А още по-любопитното в биографията й е, че Клаудия има български корени.

Вижте снимки

Месец преди да победи в надпревара с още шестима кандидати, четири от които жени, Шейнбаум заявява в предизборна реч, че е много благодарна на своите баби и дядовци, които са емигранти от Литва и България.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От София до Мексико Сити

Клаудия Шейнбаум Пардо е родена на 24 юни 1962 година в столицата на Мексико. Баща й Карлос Шейнбаум, който е инженер-химик, също е роден в северноамериканската държава, но родителите му пристигат там от Литва през 20-те години на миналия век. Те са евреи ашкенази. Дядото на Клаудия бил търговец на бижута, привърженик на полулегалната Мексиканска комунистическа партия. Баба й  пък държала в семейството да се спазват еврейските празници, да се говори на идиш и да се консумира ашкенази храна.

Майката на кметицата на Мексико Сити - Ани Пардо е професор по биохимия и световнопризнат учен в областта на белодробната фиброза. Именно нейните родители - сефарадски евреи - бягат от София, за да се спасят от Холокоста. Те пристигат на пристанището във Веракрус през 1942 година. Ани Пардо е завършила сефарадското училище в Мексико Сити, след това биология и биохимия, за да стигне до признанието да бъде член на Мексиканската академия на науките. 

Проф. Ани Пардо

Снимка: TEXTUALes

И двамата родители на Клаудия Шейнбаум са били част от левите среди в Мексико през 60-те години на миналия век. Те протестират в защита на Куба и се присъединяват към големите студентски протести през 1968 година. Въпреки че дълги години семейството живее в еврейската част на квартал Поланко, след това се премества по-близо до Националния автономен университет на Мексико, където Ани Пардо работи. 

Клаудия е втората дъщеря на Ани и Карлос. Тя учи в либерални нееврейски училища, а след това завършва физика в университета, където преподава майка й. Като експерт по климатичните промени, тя е част от международен екип, който печели Нобеловата награда през 2007 г. Също като своите родители, Клаудия е студентска активистка и през 1998 година става член на Партията на демократичната революция, която дълги години е основната лява опозиционна сила в Мексико. Шест години по-късно Клаудия напуска, за да се присъедини към Движението за национално възраждане (МОРЕНА) на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. 

Снимка: Instagram

През 2016 година, две години преди да бъде избрана за кмет на Мексико Сити, Клаудия се развежда със съпруга си Карлос Гисберт - бивш губернатор на Тлалпан. Двамата се женят през 1987 година, когато са студенти и имат дъщеря Мариана. Клаудия се грижи и за сина на Карлос от първия му брак - Родриго.  

Преди 2 години Би Би Си включва Клаудия Шейнбаум в списъка на 100-те най-влиятелни и вдъхновяващи жени в света, а мексиканските медии продължават да я наричат "жената с дискретната усмивка, чиято житейска философия е да се дават възможности чрез образование".

Снимка: Instagram