Хилядите българи, които живеят в окръг Сейнт Джонс на Флорида, се подготвят за удара на урагана Дориан. Властите вече налагат евакуация заради очакваната стихия, която вече помете Бахамските острови, където загина дете.

"Много храна сме купили. Много снаксове за децата, бисквити, солети, лютеница, даже няколко буркана. Замразили сме и хляб. Очакваме да нямаме ток около седмица. Много вода. За храна почти всичко е изкупено. Много от магазините не работят и днес е като призрачен град", разказа пред bTV една от сънародничките ни  - Теодора Илиева.

Семейството й следва инструкциите за безопасност, които властите дават. Имат няколко торби, пълни с пясък, които са оставили в къщата.

На няколко километра от океана е и домът на Силвана Криста. Тя вече е подготвена, защото и до днес си спомня ужаса от урагана Уилма.

"Живеехме на яхта, почти всичко изпотроши, изби прозорци, стъкла. Нямаше бензин, нямаше вода, нямаше храна", разказа тя.

Българката допълни, че заради Дориан подсилват прозорците с дървен материал, а вътре са натрупали достатъчно храна и вода.

Снимка: AP/БТА

Ураганът Дориан е отслабнал, но все още ще бъде опасен през следващите два дни, като се придвижва "опасно близо" към източния бряг на Флорида, заяви междувременно американският Национален център за ураганите, цитиран от Ройтерс и БТА.

Дориан е отслабнал до четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, с максимална скорост на съпътстващите ветрове от 250 км/ч, и тази сутрин е бил на около 180 км източно от Уест Палм бийч, щата Флорида. Според съобщението стихията ще продължи да бушува с катастрофални ветрове.