Азербайджанската армия влезе в района на Калбаджар (на арменски Карвачар), в Нагорни Карабах (Арцах) и който Ереван се задължи да върне на Баку по силата на споразумението за прекратяване на военните действия между Армения и Азербайджан, постигнато в началото на месеца, предаде Франс прес, като се позова на азербайджанската армия.

Азербайджанското министерство на отбраната заяви, че азербайджанската армия е направила всичко възможно за преодоляването на трудностите по придвижването на нейните части в планинския район.

Връщането на Калбаджар на Баку първоначално бе предвидено на 15 ноември, но Баку изрази съгласието си предаването на района да бъде отложено по хуманитарни съображения, припомня Франс прес.

Едноименният град - Карвачар, административен център на района, е разположен на границата с Армения. В античността е територия на гавара Вайкуник, от провинция Арцах на Велика Армения.

Районът на Калбаджар, подобно на района на Агдам (който бе върнат на Азербайджан на 20 ноември) и на района на Лачин (който предстои да бъде върнат на 1 декември), служеше като буферна зона на на република Нагорни Карабах (Арцах) още от времето на първата война за Нагорни Карабах, приключила през 1994 г., отбелязва Франс прес. По силата на споразумението за прекратяване на военните действия между Армения и Азербайджан Ереван се задължи да върне трите района на Баку.

В Калбаджар, по границата с Армения, се намира един от двата пътя, свързващи Нагорни Карабах и съседната държава и има стратегическо значение за арменците и азербайджанците.

Град Лачин и околността му образуват Лачинския коридор, който също свързва Нагорни Карабах с Армения.

Руски миротворци - до кога?

Премиерът на Армения Никол Пашинян междувременно заяви, че разполагането на руските миротворци в Нагорни Карабах няма да се ограничи до пет години предвид продължителността на конфликта там, предаде ТАСС.

В интервю за руската информационна агенция Пашинян заяви, че пет години са нужни, за да се създадат гаранции за безопасността и стабилността в региона. Но тъй като карабахският конфликт е продължителен, според него пребиваването на руските миротворци няма да се ограничи до петгодишен срок.

Пашинян отново подчерта, че разполагането в Нагорни Карабах на руски миротворци е въпрос на политическо споразумение, постигнато и формулирано в съвместно изявление на ръководителите на Русия, Армения и Азербайджан на 9 ноември. По думите му петгодишният срок е начало на процеса и този период би могъл автоматично да се удължи.

"Мисля, че в дадения момент главният въпрос е да се осигури стабилността в Нагорни Карабах и в региона да се гарантира безопасността на гражданите на Нагорни Карабах и мисля и се надявам, че руските миротворци ще действат успешно и ще съумеят реално да осъществят тази мисия", заяви премиерът.

Пашинян изрази увереност, че до края на годината повечето бежанци от Карабах ще се върнат по своите домове.

Анкара напира за свои войски в района

Руският президент Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган вчера проведоха телефонен разговор, в рамките на който обсъдиха темата за създаването на съвместен руско-турски наблюдателен център за Нагорни Карабах, предаде ТАСС, като се позова на изявление на канцеларията на турския лидер.

"В хода на преговорите бяха обсъдени стъпки за подобряване на отношенията между двете страни, на първо място за увеличаването на обема на търговията между Турция и Русия. Освен това бяха обсъдени събитията в Нагорни Карабах, Сирия и Либия. В хода на преговорите президентът Ердоган изрази надежда, че съвместният център" ще започне работа в най-скоро време с цел да се реши проблемът в Нагорни Карабах и да се гарантира стабилността в региона за постоянно, се подчертава в изявлението.

Руски и турски представители трябва да се договорят за параметрите на механизма за мониторинг, но Турция, която е твърд съюзник на Азербайджан, иска също свой самостоятелен наблюдателен пост, за да засили влиянието си в един район, който тя разглежда като ключов за собствената си сигурност, отбелязва Ройтерс.

"Най-голямото разногласие в момента е /за/ наблюдателния пост, който Турция ще установи на азербайаджанска територия", посочи преди два дни турски източник, пожелал анонимност.

"Русия смята, че не е необходимо Турция да разполага наблюдателен пост в района, отделен от съвместния център. Но това е необходимо за Турция", е изтъкнал източникът. Той е добавил, че разговорите ще продължат в Москва и че Турция очаква в крайна сметка да постигне компромис с Русия.