Това съобщи министерството на външните работи на Азербайджан, цитирано от ТАСС и БТА.
 
Нагорни Карабах* (Република Арцах, както го наричат арменците) е сепаратистки анклав в Азербайджан, населен предимно с арменци (80%).

Вчера арменското министерство на отбраната съобщи, че азербайджанската армия е свалила вертолет Ми-24 на армията на Нагорни Карабах. Това станало над източния участък от границата между Азербайджан и Нагорни Карабах. Машината изпълнявала тренировъчен полет, се казва в съобщението на Ереван. По неофициални данни са загинали трима пилоти.

"Това е безпрецедентна ескалация и последиците за азербайджанската страна ще бъдат болезнени", каза говорителят на арменското военно министерство Арцрун Ованесян. По думите му хеликоптерът МИ-24 принадлежал на силите на Нагорни Карабах и не бил въоръжен, предаде ДПА, като цитира Интерфакс.

Азербайджанското министерство на отбраната заяви, че "вражеският хеликоптер" бил свален, след като се опитал да атакува позиции на неговите сили по линята на примирието.

Според Баку вертолетът е атакувал азербайджански позиции и е бил унищожен с ответен огън.

Конфликтът в Нагорни Караба може да бъде решен само с политически средства, заяви вчера иранският президент Хасан Рохани след преговори с азербайджанския си колега Илхам Алиев в Баку.
 
"Ние сме убедени, че карабахският проблем има само политическо решение, той не може да бъде решен по военен път", каза Рохани. Той подчерта, че Иран "не харесва" статуквото, установило се в конфликта.
 
"Ние искаме в региона да има мир, справедливост, стабилност и дружба", отбеляза иранският президент, който изрази готовността на страната си да предприеме всякакви действия в това направление, включително в рамките на международните организации.

Азербайджанският президент от своя страна изтъкна, че "уреждането на конфликта на основата на принципа на териториалната цялост ще донесе мир в региона."
 


* По-голямата част от региона се управлява от Републиката Нагорни Карабах, която е независима. Територията е международно призната като част от Азербайджан, който не е упражнил властта над по-голямата част от региона от 1991 г. насам. От края на войната в Нагорни Карабах през 1994 г., представители на правителствата на Армения и Азербайджан провеждат периодични преговори с посредничеството на Минската група на ОССЕ за спорния статут на региона.

Държавното формирование в региона - Република Нагорни Карабах или Република Арцах, е наследник на бившата Нагорно-карабахска автономна област в състава на Азербайджанската ССР на СССР. Главно населена с арменци (80%), автономната област обявява независимост на 2 септември 1991 г., но не е призната от международната общност, с изключение на подобно непризнатите Абхазия, Южна Осетия и Приднестровие.

Площта на региона е около 11 500 кв. км, има население от около 145 000 души. Неговата столица е Степанакерт.