Азербайджанското министерство на отбраната заяви днес, че негови сили са нанесли удар по две ракетни установки в Армения, използвани според него за стрелба по зони с цивилно население в Нагорни Карабах, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Откакто на 27 септември бяха подновени бойните действия в областта, Азербайджан за пръв път признава, че е нанесъл удар по арменска територия, отбелязва АФП.

Според Баку негови войници забелязали през нощта, че на арменска земя - в зона, близо до Нагорни Карабах - се разполагат готови за използване ракетни установки. Азербайджан ги унищожил, защото според него те били предназначени за обстрел на зони с цивилно население на негова територия.

Арменското министерство на отбраната потвърди, че са засегнати райони на територията на страната, но отрече арменски сили да са стреляли по Азербайджан. Ереван "си запазва правото да стреля по всеки инфраструктурен обект или военно оборудване на азербайджанска територия".

Говорителката на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян написа в Туитър: "Атаката (от азербайджанска страна) бе осъществена единствено поради предположение, че въпросната техника ще стреля по зони с цивилно население в Азербайджан. Това твърдение естествено е съвсем безпочвено."

"Нито една ракета, снаряд или куршум не бяха изстреляни в посока Азербайджан", добави тя.

Междувременно Хикмет Хаджиев, помощник на азербайджанския президент Илхам Алиев, съобщи, цитиран от ТАСС, че един човек е бил убит тази сутрин в Азербайджан при обстрел от страна на Армения на Тертерски район, в непосредствена близост до Нагорни Карабах.

Осем цивилни са ранени при избухване на снаряд в двора на местно средно училище. Сред пострадалите има хора от снимачна група на азербайджанската държавна телевизия.

Азербайджан спазва хуманитарното примирие, "но в случай на ракетни удари от арменска територия по военни и граждански обекти, по мирни жители на страната, Баку си запазва правото да унищожава легитимни военни цели на арменската страна", предупреди Хаджиев.

Ще може ли без Турция: какво смятат в Баку и Москва

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев смята, че Турция трябва да участва в преговори за Нагорни Карабах и че конфликтът не може да бъде разрешен без нейното участие. Това той заяви в интервю за турската телевизия Хабертюрк, цитирано от Ройтерс и БТА.

В интервюто той казва още, че в Азербайджан действително има турски самолети Ф-16, но че те не се използват в конфликта в Нагорни Карабах между азерските и етническите арменски сили.

"Те са там за учения. Не са участвали в сблъсъците", увери президентът на Азербайджан, отхвърляйки твърденията, че турски изтребители Ф-16 са използвани във военните действия.

Министерството на отбраната на Армения заяви на 29 септември, че турски Ф-16 е свалил Су-25 на Армения, напомня електронното издание на турския в. "Биргюн". Това твърдение бе отхвърлено по-рано и от турското президентство.

Русия не е съгласна с позицията на Турция, че конфликтът в Нагорни Карабах може да се реши с военни средства, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Не сме съгласни с изразената от Турция позиция, която беше неколкократно изразена и от президента (на Азербайджан Илхам) Алиев. Не е тайна, че не можем да се съгласим с изявление, че военно решение на конфликта е допустимо", каза Лавров в интервю за радиостанциите "Спутник", Комсомолска правда" и "Говори Москва".

Ще има ли миротоворци по огневата линия

Лавров не изключи възможността Русия да изпрати военни наблюдатели съгласно механизъм за контрол на примирието в Нагорни Карабах, но уточни, че Армения и Азербайджан трябва да решат това.

В интервюто си пред Хабертюрк Алиев пък даде да се разбере, че изпращането на миротворци в Нагорни Карабах е възможно единствено при съгласието на Азербайджан и Армения, а ако някоя от тях не е съгласна, това няма как да стане.

"Другият въпрос е, че когато говорим за миротворци, става дума за територия на Азербайджан, всички трябва да разберат това. Става дума за територия на независим Азербайджан", подчерта в интервюто президентът, цитиран от ТАСС.

Ами ако някой признае Нагорни Карабах

Илхам Алиев предупреди също така, че Азербайджан незабавно ще прекрати дипломатическите отношения с всяка държава, която признае независимостта на Нагорни Карабах. Той подчерта, че териториалната цялост на Азербайджан е призната от целия свят.

"Не вярвам, че която и да било държава ще признае независимостта на Нагорни Карабах, защото след по-малко от час ние ще прекъснем всички дипломатически връзки с тази страна", каза той.

Алиев изрази увереност, че "арменците и азербайджанците могат да живеят заедно в този регион, както живеят и на други места в Азербайджан днес, в Грузия, в Русия, в Украйна".

"Защо да не можем да го направим тук? Вярвам, че трябва да бъдем готови за това. Трябва да подготвим своите народи за това", заяви той.

Неотдавна премиерът на Армения Никола Пашинян каза, че Ереван обмисля възможността за признаване на Нагорни Карабах.

Ще бъдат ли засегнати тръбопроводи

Илхам Алиев обвини Армения, че се опитва да атакува газопроводи в Азербайджан и предупреди за тежки последици, ако арменците се опитат да поемат контрола над тях.

"Армения се опитва да нападне и поеме контрола над наши тръбопроводи", каза президентът в интервюто за Хабертюрк. По думите му изходът при едно такова развитие би бил "тежък" за арменците.

Войната между Азербайджан и Армения заплашва да засегне регионалната инфраструктура за износ на нефт и газ. Конфликтната зона се намира само на 30-40 км от нефтопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, основната петролна артерия на Азербайджан до световните пазари и газопровода "Южен Кавказ", който свързва находището Шах Дениз 2 с Турция и Европа по Южния газов коридор (газопроводите ТАП и ТАНАП).