Министърката на околната среда Елеоноре Гевеслер потвърди това, което беше обявила още преди две години. Съобщен беше конкретният план, според който допълнение на закона ще позволява на органите на реда да отнемат автомобила на шофьорите, които карат с особено висока скорост. Това ще става незабавно, дори на мястото, където нарушителят бъде спрян от транспортна полиция. Крайната мярка ще бъде прилагана при превишаване на допустимата скорост с 60 км в населени места и със 70 - извън тях. След като автомобилът бъде отнет от полицията, в следващите две седмици местните полицейски органи ще решат дали автомобилът да бъде върнат на собственика или да бъде конфискуван.

При екстремните нарушения, особено ако става дума за рецидив, автомобилът може да бъде конфискуван. При свръхвисоки скорости това може да стане още при първо нарушение, за да бъдат предотвратени нови простъпки. Тази мярка се предвижда при превишаване на допустимата скорост с 80 км в населени места и 90 км извън тях. Отнася се и за лица, които карат по магистрала с 220 км в час.

Отнетият автомобил се продава на търг, 70 процента от сумата получава Фондът за сигурност на движението и 30 процента - местната организация на полицията.

С допълнението на закона "оръжието на престъплението се отнема в защита на всички нас", подчертава Гевеслер. Въпреки, че този казус е труден, той трябва да е възможен и в Австрия, така както в Италия и Швейцария, където е възможно автомобили да се конфискуват и продават на търг.

Министърката добави, че става дума за малка група от хора, при която са необходими твърди мерки. Статистиката показва, че под ударите на закона ще попаднат 400 - 450 случая годишно.

Ако автомобилът е на друго лице, на лизинг или под наем, крайната мярка не може да се прилага. Но в документите на автомобила може да се нанесе безсрочна забрана за шофиране от лицето, шофирало с екстремна скорост. И за тези случаи е валидно спирането на колата от движение за две седмици.

Освен конфискацията на автомобила според закона за правоуправление при неправомерно превишаване на допустимата скорост с 40 км в населени места и с 50 извън тях наказанието е временно отнемане на свидетелството за правоуправление.

Според Гевеслер допълненията на закона ще влязат в сила във възможно най-кратък срок, след като преминат през юридически процедури.