Хиляди магазини ще отворят отново в Австрия, която ще стане днес една от първите европейски държави, смекчили строгите ограничения, въведени заради новия коронавирус, предаде Ройтерс. Австрийското правителство обаче предупреди гражданите на страната, че опасността още не е отминала, предава БТА.

Австрия предприе мерки още на ранен етап, като затвори преди около четири седмици училищата, заведенията, театрите и магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Хората бяха призовани да си стоят у дома и да работят от вкъщи, ако могат.

Досега Австрия се справя сравнително добре с епидемията, с 368 починали от регистрирани над 14 000 заразени, особено спрямо някои по-големи европейски страни като Италия, Испания и Франция.

Снимка: Getty Images/Guliver photos

Потвърдените нови случаи нарастват с по няколко процента и броят на настанените в болница се стабилизира, отбелязва Ройтерс.

"Искаме да излезем възможно най-бързо от тази криза и в икономически план и да се борим за всяко работно място в Австрия", заяви в отворено писмо до сънародниците си в събота - в навечерието на католическия Великден - канцлерът Себастиан Курц, чиято консервативна партия управлява в коалиция със Зелените.

Снимка: Getty Images/Guliver photos

Миналата седмица Курц очерта план за поетапно вдигане на ограниченията: първо, днес ще отворят отново магазините с площ до 400 метра, както и тези за подобрения за дома и градинарство; след това, от 1 май ще възобновят работа търговските центрове, по-големите магазини и фризьорските салони; ресторантите и хотелите може да бъдат отворени в средата на следващия месец.

Правителството му ще се бори за всяко работно място, заяви Курц

Снимка: Getty Images/Guliver photos

Ще има ограничения за максималния брой хора, които имат право да бъдат едновременно в съответния магазин, като всички клиенти ще трябва да носят маска. В петък Световната здравна организация предупреди, без да спомене изрично Австрия, че вдигането на ограниченията може да доведе до смъртоносна нова вълна на епидемията, отбелязва Ройтерс.

Вчера Испания и Италия също започнаха да разхлабват мерките срещу коронавируса, а в Германия се загоаови за отваряне на някои училища.