Европейският съюз трябва да спре продажбите на оръжия за Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Хашоги, заяви австрийската външна министърка Карин Кнайсъл пред германския в "Велт".

Според нея подобно нещо може да помогне и за слагане на край на "ужасяващата война в Йемен", която е отнела живота на над 10 000 души и е принудила над 2 милиона души да напуснат домовете си. В Йемен от 2015 г. оглавявана от Рияд многонационална коалиция води операция срещу шиитските бунтовници хуси, свързани с Иран. Често пъти коалицията извършва въздушни удари, които обаче често поразяват и цивилни, въпреки че тя отрича да го прави нарочно.

"Спирането на доставките на оръжия, предложено от германския канцлер Ангела Меркел би било правилен сигнал", каза Кнайсъл, цитирана от БТА.

Австрия вече спря изпращането на военно оборудване в Саудитска Арабия през март 2015 г., припомни тя.

Франция и Великобритания са големи доставчици на оръжие за Рияд. Френският президент Еманюел Макрон каза на саудитския крал Салман в сряда, че Франция в координация с партньорите ще предприеме действия срещу онези, които са отговорни за убийството на Джамал Хашоги.

Австрия е ротационен председател на ЕС до края на годината. Изявлението на австрийската външна министърка идва след като Германия пък каза, че ще спре одобряването на оръжеен износ за Саудитска Арабия, докато обстоятелствата около смъртта на Хашоги не бъдат изяснени. Правителството на Ангела Меркел обмисля как да спре продажбите, които вече са били одобрени.

Вчера Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните членки да наложат европейско оръжейно ембарго на Саудитска Арабия.

Според Кнайсъл войната в Йемен, но и кризата в отношенията между Катар и Саудитска Арабия и нейните арабски съюзници трябва да доведат до съвместни действия от страна на ЕС.

"Ако ЕС като едно цяло спре доставките на оръжие за Саудитска Арабия, това може да помогне за прекратяването на тези конфликти", каза тя.