Украинската противовъздушна отбрана е свалила 13 дрона след поредните руски удари по Киев и околностите му тази сутрин, предаде Франс прес, като се позова на видео обръщение на президента Володимир Зеленски.

"Терористите започнаха деня с 13 "Шахид"-а", каза Зеленски, използвайки названието на дронове камикадзе иранско производство. "По предварителна информация общият брой свалени дронове от нашата противовъздушна отбрана е 13", допълни той.

Киев е бил атакуван от "две вълни" дронове, уточни началникът на военната администрация на града Сергей Попко. По думите му няма жертви при нападенията. Две административни сгради в Шевченковския район на Киев са повредени от отломки на свален дрон камикадзе, съобщи по-рано днес в Телеграм администрацията, цитирана от Укринформ.

Първоначалната информация на агенцията беше, че в района на столицата са свалени 10 дрона модел "Шахид" , каквито според Киев и Запада използват руските войски.

Обявената тази сутрин в Киев въздушна тревога беше отменена след няколко часа, предаде ДПА.

Шевченковският район е разположен в централната част на Киев. Там се намират предприятия от строителния отрасъл и 71 високопроизводителни индустриални предприятия, отбелязва в информация по темата ТАСС.

"Дронове в Киев тази сутрин, но знам, че да се събудиш от руските бомби е твърде обичайно преживяване, издържано с храброст и достойнство в цяла Украйна. Ние сме с вас - идва още подкрепа", написа в Туитър американският посланик в Украйна Бриджит Бринк.

 

САЩ планират да одобрят изпращането на Украйна на батарея от системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", съобщиха вчера източници на Асошиейтед прес.

Агенцията се позовава на трима неназовани американски официални представители, според които одобрението вероятно ще бъде дадено по-късно тази седмица.

Ако това стане, САЩ ще дадат окончателното си съгласие за удовлетворяване на едно от най-настойчивите искания на Киев, който има силно желание да се сдобие с подобно въоръжение, за да може да сваля руските ракети, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди ден за пореден път бе отправено подобно искане, когато украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да помогне на страната му във войната ѝ с Русия с по-усъвършенствани оръжия. Предоставянето на ракети земя-въздух от типа "Пейтриът" ще бъде качествено нов етап в отбранителната помощ, която Западът осигурява на Украйна за отблъскване на руските въздушни нападения, и може да означава ескалация, отбелязва Асошиейтед прес.