Държавите от ЕС имат правото да предприемат действия срещу производителите на ваксини за забавените доставки. Това заявиха днес говорители на Европейската комисия, съобщи БТА.

Държавите от ЕС и ЕК не са доволни от новините от миналата седмица, посочиха говорителите по повод съобщението на "АстраЗенека", че доставките ще се забавят допълнително, както по-рано заявиха и от "Пфайзер". Те уточниха, че председателят на комисията Урсула фон дер Лайен днес е разговаряла с ръководството на "АстраЗенека", а следобед предстои подобен разговор и с участието на представители на държавите от ЕС. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис е изпратила до дружеството писмо с искане за пояснения.

Говорителите посочиха в отговор на въпрос, свързан със затрудненията на производителите, че лабораториите сами могат да преценят дали да не използват производствените мощности на други фирми, за да се добият необходимите количества ваксини. Те добавиха, че сключените от ЕК предварителни споразумения предвиждат възможност държавите от ЕС да заведат иск за неизпълнение на договор.

ЕК настоява графикът на доставките да се спазва, особено след като осигури значително финансиране на двете фирми за разгръщане на производствени мощности още преди одобрението за техните ваксини от европейската агенция по лекарствата, допълниха говорителите. Те не потвърдиха и не отрекоха възможността за антимонополно разследване по повод съмненията, че двете фирми са продали заявените от ЕС количества на друг купувач в преследване на по-голяма печалба.

Не променяме поставените цели за мащаба на имунизацията в следващите месеци, уточниха говорителите. Те не отговориха на въпрос дали в новата обстановка Фон дер Лайен, която се обвърза тясно с преговорите за ваксините, възнамерява да поеме някаква отговорност.