Благодарение на съвместните ни усилия и решаващия принос на руските въоръжени сили в Сирия бяха постигнати значителни резултати в борбата срещу международния тероризъм, заяви днес руският президент Владимир Путин след среща със сирийския си колега Башар Асад. "Това дава възможност за стабилизиране на социално-икономическата и вътрешнополитическата ситуация. Сирийският народ е изправен пред още един много сериозен проблем - катастрофа, земетресение. То, разбира се, влошава положението. Като истински приятели ние се опитваме да ви подкрепим, тук работят наши подразделения на Министерството на извънредните ситуации, а представители на въоръжените сили, разположени в Сирия, също дават своя принос в борбата с последиците от земетресението", каза още руският държавен глава.

Асад на свой ред заяви че очаква осезаеми икономически резултати от първата си визита в Москва след началото на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Асад каза това пред телевизионните камери, застанал до руския президент преди началото на официалните преговори между двамата. Сирийски представители хранят надежди, че преговорите ще помогнат за привличане на повече руски инвестиции в опустошената от конфликт страна, чиято икономика е отслабена от западните санкции.

"Искам да използвам момента, тъй като това е първата ми визита след (началото) на специалната операция в Украйна, и да повторя сирийската позиция в подкрепа на специалната операция срещу старите и новите нацисти. Казвам, че това са стари и нови нацисти, защото Западът приемаше старите нацисти при себе си, а сега отново ги подкрепя", каза Асад и допълни: "Нашата позиция не произтича само от приятелството и лоялността, които имаме помежду си, нашата позиция произтича от факта, че светът наистина се нуждае от стабилизация сега, в противен случай ще се приближи до голям срив."

"Бих искал да изразя благодарност на министерствата и ведомствата на Руската федерация, които помагаха за преодоляване на последиците от земетресенията. Благодарение на тяхното участие успяхме значително да намалим броя на жертвите и мащаба на щетите", допълни сирийският президент.

Киев и Западът изтъкват, че руските обвинения, че Украйна се е превърнала в бастион на нацизъм и русофобия, са неоснователен претекст за непровокирана инвазия.

Подкрепата на руската армия за Асад му помогна да обърне хода на гражданската война в страната, започнала през 2011 г. с появата на продемократично движение, припомня Ройтерс.