Инцидентът между американски разузнавателен дрон и руски изтребител е сигнал, че руският президент Владимир Путин е готов да разшири зоната на руско-украинския конфликт, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен украински служител в сферата на отбраната.

Въоръжените сили на САЩ вчера съобщиха, че руски изтребител е ударил витлото на разузнавателен дрон и го е принудил да се разбие в Черно море. Москва отрече американската версия за събитията и каза, че дронът се е разбил в резултат на "резки маневри".

Канцеларията на украинския президент и правителството не коментираха веднага инцидента официално, но секретарят на Националния съвет по сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов изрази своите опасения в "Туитър".

"Инцидентът с американския дрон MQ-9 Reaper, провокиран от Русия в Черно море, е сигнал от страна на Путин за готовност да бъде разширена зоната на конфликта с въвличането на други страни", написа той, цитиран от БТА.

По думите на Данилов тактиката на Русия е "постоянно да повишава залозите" с надеждата това да промени "условията за стратегическо поражение" за Русия в нейната продължаваща от година война в Украйна.

Междувременно говорител на Европейската комисия заяви, че въпросът със сваления дрон на САЩ трябва да се реши между Москва и Вашингтон.

Това е въпрос между Русия и САЩ, който се обсъжда на двустранна основа. Двете страни трябва да решат въпроса, посочи говорителят, цитиран от БТА.

Можем само да отбележим, че това не би се случило, ако Русия не беше нахлула в Украйна и не продължаваше незаконните си действия. Това не е първият инцидент, свързан с руските въоръжени сили, отбеляза той.

Турция също следи отблизо инцидента, при който американски военен дрон се разби в Черно море, след като беше прехванат от руски самолети, съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от агенция Демирьорен, предаде Ройтерс.

Акар заяви също, че са осъществени няколко контакта във връзка с инцидента, но не даде повече подробности, добавя БТА.

"Следим отблизо развитието на ситуацията и осъществяваме различни контакти. Полагаме всички усилия за това ситуацията да бъде разрешена по разумен и логичен начин. Обсъждаме това с нашите американски партньори. В момента продължаваме тази работа в сътрудничество с Министерството на външните работи", цитира вестник "Миллиет" думите на министъра в сряда, предаде ТАСС.