Сирийският президент Башар ал Асад каза, че турският му колега Реджеп Тайип Ердоган е "главният подстрекател" за новото разпалване на конфликта за Нагорни Карабах.

В публикувано днес интервю за РИА Новости Асад посочи, че бойци са прехвърляни от Сирия в Нагорни Карабах. "Дамаск може да потвърди това", заяви той.

"Той (Ердоган) подкрепя терористите в Либия, той беше основният подбудител и инициатор на неотдавнашния конфликт в Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения", категоричен е сирийският президент.

"Така че като цяло неговото поведение е опасно. Подкрепя  "Мюсюлмански братя" - терористична, екстремистка организация, в Турция, особено след установяване на връзките й с ИДИЛ в Сирия. Всички знаят, че ИДИЛ продаваше сирийски петрол през Турция под прикритието на американските ВВС, каза още Асад.

Ердоган систематично подбужда и подкрепя различни военни конфликти в региона, обобщава "112.Интернешънъл" (112.international) и изброява:

  • арабско-израелският конфликт (пряко финансира терористите на Хамас, които изстрелват ракети по мирни градове);
  • сирийската война (пряко участва във военни действия в Сирия срещу местната армия и кюрдите, а също така финансира няколко незаконни въоръжени групи на място);
  • войната с кюрдите в иракски Кюрдистан (директно);
  • гражданската война в Либия (Ердоган изпрати там своите офицери, наемници, оръжия и пари);
  • военен конфликт в пасивна фаза с Кипър и Гърция, който е на път да избухне в Източното Средиземноморие.

И най-новото подстрекателство е войната в Нагорни Карабах. В конкретния случай Ердоган дори не се поколебава да поеме отговорност за случващото се: "Настъпи моментът за прекратяване на окупацията на територията на Азербайджан от Армения" - а това са две независими държави, изтъква изданието.

"Армения е престъпна" - това е друго послание на Ердоган, което турски медии цитираха.

Изпраща ли Турция бойци в Карабах

Турция и Азербайджан отричат твърденията на Франция, Русия и Иран, че Турция изпраща сирийски наемници, които да участват в боевете в Нагорни Карабах, избухнали на 27 септември. Насилието между азербайджанските въоръжени сили и военните от Нагорни Карабах, ескалира до най-смъртоносното си равнище от 90-те години на миналия век.

Боевете засилиха международното безпокойство, че в конфликта може да бъдат въвлечени регионални сили, отбелязва Ройтерс. Турция изрази солидарност с Азербайджан, а Армения има отбранителен пакт с Русия.

Междувременно турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пристигна в Азербайджан. Въпросът за Нагорни Карабах ще бъде главна тема на обсъждане по време на работната визита на турския първи дипломат.

В Баку Чавушоглу ще разговаря по-специално с президента на Азербайджан Илхам Алиев и със своя колега Джейхун Байрамов, поясни министерството на външните работи на Турция.

Вчера Чавушоглу, който се срещна в Анкара с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, критикува страните от ЕС и на първо място Франция, че подкрепят Армения.

Чавушоглу подчерта, че земите на Азербайджан се намират под окупация и заяви, че Баку не е отправял искане за подкрепа към Турция. Но в случай на отправяне на такова искане, ние и на първо място нашият президент заявихме, че ще окажем подкрепа.