САЩ, Франция и Русия, които са членове на Минската група на ОССЕ, осъдиха нападенията срещу граждански обекти в Нагорни Карабах, като заявиха, че те представляват "неприемлива заплаха за стабилността на региона", предаде Франс прес.

В изявление на министрите на външните работи на трите страни се подчертава, че "неотдавнашните нападения, насочени срещу граждански обекти" както в зоната на конфликта, така и в някои райони на Армения и Азербайджан, според тях, и "непропорционалният характер на подобни атаки представляват неприемлива заплаха за стабилността на региона". Майк Помпейо, Сергей Лавров и Жан-Ив Льо Дриан "осъждат категорично безпрецедентната и опасна ескалация на насилието, която се случи както в, така и извън зоната на нагорнокарабхския конфликт" и призовават отново за незабавно и безусловно прекратяване на огъня.

Като съпредседатели на Минската група, трите страни ще засилват взаимодействието със страните в конфликта в Нагорни Карабах, предаде ТАСС, като цитира изявлението на тримата външни министри.

"Страните съпредседатели имат твърдо намерение да изпълняват изцяло мандата, възложен им от ОССЕ и международната общност, при подкрепата на страните членки на Минската група. В съответствие с този мандат те ще продължат последователно да засилват взаимодействието със страните, призовавайки ги да поемат незабавно задължения по подновяване на процеса на регулиране, основаващо се на съществуващите базови принципи и съответните международни документи, които са добре известни на двете страни", се подчертава в документа.

Вчера продължиха сблъсъците между подкрепяните от Ереван арменски сепаратистки сили в Нагорни Карабах и азербайджанската армия, а обстрелът на градски райони създават опасения за нови жертви сред мирните жители, предаде Франс прес. Столицата на сепаратистите Степанакерт, с население от 50 000 души, беше подложена на интензивен ракетен обстрел. Азербайджан също заяви, че райони, населени с мирни жители, са били подложени на обстрел от арменски сили.

По официални данни след подновяването на конфликта на 27 септември са загинали 19 цивилни арменци и 44 азербайджанци. От тях 5 и 11 съответно са загинали от неделя насам.

Данните за военните загуби остават непълни. Азербайджан не съобщава за никакви жертви сред своите войници. Карабах съобщи за 219 загинали. Двата лагера съобщават, че са убили между 2000 и 3000 вражески войници и си прехвърлят взаимно отговорността за ескалацията.

От 1992 г. Минската група е натоварена с посредничество по въпроса за Нагорни Карабах, припомня АФП.